Sydney heeft de lockdown met vier weken verlengd wegens het stijgende aantal besmettingen met het coronavirus. De lockdownmaatregelen, die sinds eind juni van kracht zijn in de grootste stad van Australië, bleken niet genoeg om de Delta-variant in te dammen.
New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, meldde woensdag 177 nieuwe bevestigde gevallen – het hoogste aantal besmettingen op één dag sinds maart 2020. De oorsprong van de huidige uitbraak in de stad zou terug te leiden zijn naar een ongevaccineerde limousinechauffeur die positief getest zou zijn. Tot dan toe konden de inwoners van de miljoenenstad, in tegenstelling tot de rest van de wereld, het grootste deel van de pandemie een normaal leven leiden.
“Teleurgesteld en gefrustreerd”
De premier van New South Wales, Gladys Berejiklian, maakte bekend dat de lockdown vrijdag niet kan worden opgeheven en dat de beperkingen in de stad nu gelden tot 28 augustus. Ze kondigde ook nieuwe maatregelen aan, waaronder een limiet van 10 kilometer van huis voor essentiële boodschappen.
“Ik ben even teleurgesteld en gefrustreerd als jullie dat het aantal besmettingen niet op het niveau is dat we zouden willen, maar dat is de realiteit”, zei Berejiklian tijdens een persconferentie. Ze voegde eraan toe dat de politie meer zal controleren op de social distancing-regels en ze riep op om melding te maken van mensen die de beperkingen aan hun laars lappen. “We kunnen niet tolereren dat mensen verkeerde dingen blijven doen, want dat zet ons allemaal op achterstand.”
Wat oorspronkelijk een korte, maar krachtige lockdown moest worden, mondt nu dus uit in een van de langste noodtoestanden van het land sinds het begin van de pandemie. Die dreigt Sydney nu in een economische recessie te duwen, waarschuwen economen.
Fouten
Veel Australiërs wijzen met de vinger naar Berejiklian. Ze verwijten haar dat ze niet onmiddellijk Sydney heeft afgesloten toen het eerste coronageval werd ontdekt. Haar regering probeerde eerdere uitbraken de kop in te drukken met contact tracing, maar daarvoor verspreidde de meer besmettelijke Delta-variant zich te snel.
Bovendien is slechts 13,6 procent van de Australische bevolking volledig gevaccineerd. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er een tekort aan vaccins omdat de Australische premier Scott Morrison te weinig deals heeft gesloten. Het enige vaccin waar Australië wel een grote voorraad van heeft – dat van AstraZeneca – wordt door de regering alleen aanbevolen voor 60-plussers. De autoriteiten hebben beslist om het vaccin vrijdag opnieuw ter beschikking te stellen aan de volwassen bevolking van New South Wales, maar weinig inwoners zijn happig na de berichten over zeldzame gevallen van bloedstolling.
(lb)