Eerste westers bedrijf dat superapp ontwikkelt haalt de jackpot binnen en Google ligt op kop

Eerste westers bedrijf dat superapp ontwikkelt haalt de jackpot binnen en Google ligt op kop
Sundar Pichai, CEO Alphabet – Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

Tijdens een recente videoconferentie met de 8.000 werknemers van het microblog Twitter, benadrukte potentieel eigenaar Elon Musk nog eens het belang van de ontwikkeling van een superapp. Twitter realiseert onvoldoende omzet om het huidige werknemersbestand te handhaven. Daarom moet het medium volgens hem worden uitgebreid met “een reeks bijkomende functies”. Musk wil daarbij de Chinese superapp WeChat nabootsen. Gebruikers kunnen daar niet enkel berichten verzenden, maar ook taxi’s bestellen, geld overmaken en shoppen. De Aziatische superapps hebben allemaal een soort van PayPal geïntegreerd: ze maken betalingen mogelijk in winkels, zowel offline als online.

De westerse wereld kent nog geen superapp. Maar de strijd om als eerste zo’n alomvattende superapplicatie in de markt te zetten is in volle gang.

Een van die bedrijven die de ambitie koestert om als eerste zo’n superapp te lanceren is Alphabets Google. Want al twee decennia lang is Google’s zoekmachine het onbetwiste navigatiesysteem op het internet. Maar online reclame verkopen, de kernactiviteit van deze zoekmachine, wordt steeds moeilijker. Er is toenemende concurrentie van zogenaamde verticale zoekaanbiedingen over specifieke onderwerpen: booking.com in het reissegment of Amazon in het shoppingsegment. Het marktaandeel van Google in de VS is onlangs gedaald, van 73,1 procent (2019) naar 56,8 procent (2021). Amazon is in dezelfde periode gegroeid van 12,9 naar 19 procent.

Superapp heet… Google Maps

Alphabet, dat eigenaar is van Google, kan zijn aandeelhouders enkel tevreden stellen door nieuwe markten te betreden. Niet zozeer geografisch, want daar heeft het bedrijf al lang geen marge meer. Wel door een navigatiesysteem te ontwikkelen dat een besturingssysteem moet worden voor het dagelijkse, echte leven. Een afspraak maken bij de tandarts, pizza bestellen, toegangstickets boeken voor een sportwedstrijd… dit alles moet in de toekomst mogelijk worden via Google Maps.

Maar dat is niet alles: Google Maps moet de echte wereld omvormen tot een virtueel canvas – vergelijkbaar met Facebooks Metaverse. De app kan dan gebruikt worden om niet alleen kaartjes voor een concert te kopen, maar ook kaartjes voor een virtuele ervaring. Als CEO Sundar Pichai deze plannen realiseert, kan Google volgens marketingspecialisten ’s werelds eerste bedrijf van 10.000 miljard dollar worden.

Google Maps: 1 miljard gebruikers per maand

De techgigant staat hier al veel verder mee dan de meesten denken. Centimeter voor centimeter heeft het Amerikaanse techconcern een digitaal raster over de hele wereld gelegd. Het heeft 1,6 miljard gebouwen en meer dan 60 miljoen kilometer wegen in kaart gebracht. Dankzij kunstmatige intelligentie zijn meer dan 220 miljard beelden van Street View-auto’s en satellieten samengevoegd tot de meest gebruikte kaart aller tijden. Meer dan een miljard mensen gebruiken Google Maps elke maand.

Voor Google moet het kaartenplatform dus een wonderwapen worden in de strijd om wat Facebook aan zijn investeerders verkoopt als de Metaverse: de uitbreiding van de fysieke werkelijkheid met een digitale sfeer. De superapp is het belangrijkste product voor Google’s toekomst. Zakenbank Morgan Stanley beschouwt Google Maps als Google’s “meest ondergemonetiseerde bezit”.

Niet dat Maps vandaag niets opbrengt. Alternatief taxibedrijf Uber betaalt jaarlijks meer dan 60 miljoen dollar om de dienst in de Uber app te integreren.  Ook andere online diensten die Google Maps als basis gebruiken, moeten daarvoor betalen, maar het potentieel blijft gigantisch. Zo zou Google Maps in de toekomst klanten naar winkels kunnen sturen op dezelfde manier waarop het nu al stromen bezoekers naar de media leidt.

(Foto: Dan Gold via Unsplash)

Dat gebeurt vandaag al gedeeltelijk. Winkels die op Maps uitgebreide gegevens verstrekken, zoals hun openingstijden, worden tot vijf keer zo vaak opgeroepen, aldus Duits onderzoek. Programmeurs van Google Maps hebben geëvalueerd dat in deze gevallen klanten naar verluidt vier keer zo vaak hun weg naar een winkel zouden vinden.

Google Pay

Google heeft met Google Pay ook al lang een eigen betaaldienst opgebouwd, zonder die volledig te integreren. Dat Google Maps een digitale portemonnee kan worden zoals de Chinese superapps is dan ook een kwestie van tijd. Recent werd de functie al in de app getest bij het kopen van parkeerkaartjes in Austin (Texas).

De integratie van de betaalfunctie zou Google’s macht enorm vergroten. Het bedrijf zou dan niet alleen weten wat we zoeken, maar ook waar we zijn, wat we daar doen en aan wat en hoeveel geld we daar besteden. Gegevensbeschermers worden al knap zenuwachtig als ze dat horen, maar niemand gelooft echt dat de mededingingsautoriteiten in de VS en Europa de expansie nog kunnen afremmen. Zelfs miljardenboetes hebben de techgigant tot nu toe niet tegengehouden.

(Foto: Dhiraj Singh/Bloomberg via Getty Images)

Zijn er kapers op de kust?

Google Maps heeft vandaag met een marktaandeel van 70 procent een virtueel monopolie in de kaartensector. Enkel Apple investeert nog in zijn kaarttechnologie op het niveau van Google Maps om theoretisch onafhankelijk te blijven. Apple Maps biedt soortgelijke functies als Google, verovert ook de cockpits van auto’s en integreert het boeken van taxidiensten. Maar de reclamebusiness, waar Google zich op richt, interesseert Apple niet. CEO Tim Cook verkiest de 20 miljard dollar die Google hem jaarlijks overmaakt, zodat er een Google- en niet een Apple-kaart wordt getoond als mensen via de iPhone naar een winkel zoeken.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.