Her Europese Hof van Justitie heeft een bom gelegd onder de voetbalwereld. Volgens hen mogen de voetbalbonden UEFA en FIFA aparte, nieuwe competities zoals de Super League niet proberen blokkeren. Daardoor bestaat de kans dat het begraven project van een gesloten supercompetitie met alle topploegen opnieuw wordt bovengehaald.
Wat ging eraan vooraf?
- In april 2021 lanceerden twaalf à vijftien Europese topclubs het idee voor een Super League. Die gesloten competitie zou zich afscheuren van de rest en in eigen beheer nog meer geld opbrengen dan competities zoals de Champions League nu al doen.
- Meteen kwam er niet alleen massaal veel protest van supporters, maar ook van de Europese voetbalbond UEFA. Die laatste dreigde ermee clubs die interesse toonden in de Super League uit te sluiten van de Europese competities. Daarop volgde ook de wereldvoetbalbond FIFA met een dreigement om ploegen uit te sluiten van hun hernieuwde WK voor clubs.
- Dat dreigen miste zijn effect niet, want al snel besloten zo goed als alle clubs uit het project van de Super League te stappen. Na het betalen van een boete sloot de UEFA hen opnieuw in de armen. Real Madrid en FC Barcelona gaven echter niet op.
Het nieuws:
- De Spaanse topclubs verenigden zich met A22 Sports Management, het bedrijf achter de plannen voor de Super League. Samen trokken ze naar het Europese Hof. Volgens hen maakt de UEFA zich namelijk schuldig aan machtsmisbruik en hebben zij een monopoliepositie.
- Het Europees Hof van Justitie heeft hen nu gelijk gegeven. Volgens hen gaat het verbod van de UEFA namelijk in tegen de Europese concurrentieregels. “De regels van de FIFA en de UEFA over de voorafgaande goedkeuring van interclubvoetbalcompetities, zoals de Super League, zijn in strijd met de EU-wetgeving”, klinkt het. De twee voetbalorganisaties maakten “misbruik van een dominante positie” toen ze de concurrerende voetbalcompetitie probeerden te blokkeren. Volgens hen kunnen de UEFA en FIFA clubs niet verbieden deel te nemen aan de Super League. Ze kunnen ze vervolgens ook geen straffen opleggen als ze dat wel doen.
- “We hebben gewonnen”, klinkt het bij Bernd Reichart, CEO van A22 Sports. “Clubs zijn nu verlost van de dreiging van sancties en vrij om hun eigen toekomst te bepalen.” De organisatie kondigde meteen aan dat het de uitzendrechten van de matchen van de Super League gratis zal aanbieden. Daarmee lijkt A22 Sports de fans voor zich te proberen winnen. Die reageerden aanvankelijk namelijk heel afwijzend en noemden de Super League “het einde van het echte voetbal”. Zij willen de traditionele nationale competities namelijk niet zien verdwijnen.
Wat nu?
- De uitspraak van het Europees Hof van Justitie maakt de Super League weer levensvatbaar. Van FC Barcelona kwam er meteen een persmededeling waarbij ze alle partijen uitnodigen om opnieuw te spreken over een “nieuwe topcompetitie in Europa”. Ook Real Madrid toonde zich tevreden met de uitspraak. De Engelse clubs, die cruciaal zijn voor het slagen van de Super League, hebben nog niet gereageerd. Aangezien de Premier League sowieso al de meest lucratieve competitie is op het vlak van televisiegelden hebben zij ook minder nood aan een Super League. Bovendien zijn de Engelse fans zeer kritisch tegenover dergelijke initiatieven.
- De uitspraak opent ook meteen de deuren voor eventuele gelijkaardige initiatieven. Het zou bijvoorbeeld niemand verbazen moest Saudi-Arabië ineens met een extreem lucratieve topvoetbalcompetitie op de proppen komen. In de golfwereld zorgden de Saudi’s zo al voor een gelijkaardige aardverschuiving.