Super Bowl LVIII meest bekeken televisie-uitzending in Verenigde Staten sinds maanlanding

De Super Bowl van afgelopen weekend kon op 123,4 miljoen kijkers rekenen in de Verenigde Staten. Daarmee is het de meest bekeken televisie-uitzending sinds de maanlanding in 1969. Super Bowl LVIII doet ook 7 procent beter dan vorig jaar.

De Kansas City Chiefs van quarterback Patrick Mahomes hebben zondagnacht in Las Vegas de 58ste Super Bowl gewonnen, nadat ze in de verlengingen afrekenden met de San Francisco 49’ers. Naast een sportief hoogtepunt van het NFL-seizoen, is de Super Bowl de laatste jaren ook uitgegroeid tot veel meer dan dat. Zo zijn er uiteraard de vele dure advertenties vol celebrity’s, een hoogstaande halftime show én een zeer breed uitsmeerde romance.

Dat alles zorgde voor een recordaantal kijkers voor de Super Bowl. CBS maakte bekend dat er maar liefst 123,4 miljoen mensen hebben gekeken naar de uitzending. Het gaat hierbij om een totaalcijfer voor alle zenders samen. Naast de gewone uitzending op CBS was er ook een kindvriendelijke versie te zien op Nickelodeon en een Spaanstalige uitzending op Univision. Streamen was dan weer mogelijk via Paramount+.

American Football

Analisten schrijven dit hoge cijfer toe aan heel wat factoren. Zo hielp de spannende wedstrijd, met overtime, uiteraard. Daarnaast zouden er meer vrouwen dan ooit hebben gekeken door de aanwezigheid van Taylor Swift.

Het is echter een feit dat American Football op de Amerikaanse televisie al enkele jaren aan aandacht wint. Zo was de NFL in 2023 goed voor 93 van de 100 meest bekeken uitzendingen op televisie. Ook de Super Bowl ziet al vier jaar op rij een stijging van het aantal kijkers.

Maanlanding

Met 123,4 miljoen kijkers is de uitzending van dit jaar de best bekeken Super Bowl ooit. Dat aantal is zelfs zo groot dat het in de buurt komt van de best bekeken televisie-uitzending uit. In 1969 kon de maanlanding namelijk op 125 à 150 miljoen kijkers rekenen. Aangezien er toen nog veel minder Amerikanen waren, ging het percentueel wel om een veel groter deel van de bevolking.

Meer