Sunweb Group investeert in voorraden duurzame vliegtuigbrandstof

Het toeristische bedrijf Sunweb Group start een samenwerking met de Finse groep Neste, de grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel ter wereld. Dat heeft Sunweb aangekondigd. De collaboratie is een uitvloeisel van een koerswijziging op het gebied van duurzaamheid die de Sunweb Group eerder dit jaar had aangekondigd.

De Sunweb Group had de voorbije lente al bekend zijn investeringen in uitstootcompensaties stop te zetten. Dankzij dat systeem kunnen bedrijven met vervuilende activiteiten een duurzame status verwerven omdat ze die emissies compenseren met investeringen in projecten die de verandering van het klimaat – onder meer door boomplantingen – tegengaan.

Zonder eigen vliegtuigen

Sunweb stelde daarbij in de toekomst alleen nog in de reductie van de eigen uitstoot te zullen investeren. De financiële middelen die door die koerswijziging vrijkwamen, worden nu in de samenwerking met Neste geïnvesteerd.

Het akkoord dat nu werd afgesloten, voorziet dat Sunweb bij Neste 385.000 liter duurzame vliegtuigbrandstof aankoopt. “Hierdoor wordt de uitstoot van koolstofdioxide daadwerkelijk gereduceerd”, merkt het toeristisch concern op. “Sunweb Group is hiermee in de toeristische industrie de eerste organisatie zonder eigen vliegtuigen die een dergelijk belangrijke stap zet.”

Opgemerkt wordt dat duurzame brandstoffen op dit ogenblik het duurzaamste alternatief voor fossiele vliegtuigbrandstof is. Daarbij zouden de emissies van broeikasgassen in vergelijking met fossiele kerosine met mogelijk 80 procent kunnen worden verminderd. De brandstof die Sunweb Group die van Neste ontvangt, wordt op basis van duurzaam ingekochte en hernieuwbare afvalstoffen, zoals gebruikt frituurvet, geproduceerd.”

“Wij zijn ons ervan bewust dat deze aankoop een relatief bescheiden karakter heeft, maar tegelijkertijd kunnen we gewag maken van een belangrijke stap om de luchtvaart duurzamer te maken”, betoogt Chris Oskam, hoofd duurzaamheid bij de Sunweb Group. “Synthetische kerosine is het meest efficiënte middel om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.”

Verantwoordelijkheid van iedereen

Oskam voegt eraan toe dat synthetische kerosine momenteel minder dan 0,1 procent vertegenwoordigt van alle vliegtuigbrandstoffen die wereldwijd worden gebruikt. “Om de uitstoot van de luchtvaart te verminderen, moet het gebruik van duurzame kerosine toenemen”, werpt Oskam op.

“Met de nieuwe investering zorgen wij ervoor dat één miljoen klanten van Sunweb Group dit jaar, dankzij een toevoeging met 0,5 procent duurzame kerosine, met minder uitstoot vliegen. Wij willen met deze investering laten zien dat duurzaamheid een verantwoordelijkheid is van iedereen.”

“Neste zet zich in om de luchtvaartindustrie duurzamer te maken”, voert ook Jason Reichow, bij Neste onderdirecteur duurzame luchtvaart, aan. “Een samenwerking met innovatieve partners die vooruitdenken en onze ambities delen, is daarbij essentieel”

“Als een van de grootste reisorganisaties in Europa heeft Sunweb Group de verantwoordelijkheid genomen haar reisaanbod te duurzamer te maken door zelf synthetische kerosine  aan te kopen. Onze samenwerking is de eerste in zijn soort en we hopen dat dit voorbeeld andere organisaties inspireert. De wereld heeft dit soort voortrekkers nodig om de weg naar een duurzamere toekomst te effenen.” 

(bg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20