‘Suiker even verslavend en giftig als harddrugs’

De ware booswicht in het gevecht tegen obesitas is niet vet, maar suiker, schrijft Sarah Boseley, gezondheidsexperte bij The Guardian. Die stelling baseert ze op het onderzoek van Dr. Robert Lustig, die in zijn recent boek ‘Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar zowel de overheid als de voedselindustrie tot actie aanspoort.

Cocaïne en heroïne zijn dodelijk omdat ze verslavend en giftig zijn, maar suiker is dat ook”, aldus Lustig. “De voedselindustrie heeft van suiker een vaste waarde gemaakt in ons dieet omdat men weet hoe verslavend het is. Wat zou je doen als iemand morfine in je ontbijtgranen zou mengen om je meer te doen kopen? Dat is net wat nu gebeurt met suiker!” gaat hij verder.

Lustig is een Amerikaanse kinderarts die de voorbije zestien jaar van zijn leven heeft gewijd aan een studie van de effecten van suiker op het menselijk lichaam. Zijn conclusie is dat de suikerhoudende drankjes die jongeren vandaag met liters verzwelgen massaal tot obesitas (en andere problemen) leiden en dat suiker de hoofdverantwoordelijke is voor 75 tot 80% van alle gevallen van obesitas.

Toen de overheid en de media vet opwierpen als de grote vijand van een gezonde levensstijl, haastten voedselproducenten zich om nieuwe low-fat producten op de markt te brengen. Om die producten smakelijker te maken, voegden ze echter suiker toe, wat nog veel erger is.

Die voedselproducenten proberen Lustig nu het zwijgen op te leggen door hem voor te stellen als een gek en de overheid te lobbyen. “Het Witte Huis en het Congres liggen in bed met de voedselindustrie,” klaagt Lustig, die zelfs beweert dat ook Michelle Obama (die verantwoordelijk is voor de ‘Let’s Move’ campagne tegen obesitas) het zwijgen werd opgelegd over suiker.

De weg voorwaarts loopt volgens Lustig via de rechtbank. De toevoeging van fructose moet wettelijk in vraag worden gesteld en onvolledige voedseletiketten moeten worden bestraft. “Het is niet de bedoeling om suiker helemaal te elimineren, maar het moet wel beperkt worden tot een niet-giftig niveau. Het Amerikaans gemiddelde van 22 theelepels suiker per dag moet naar zes voor vrouwen en negen voor mannen,” besluit hij.