Slecht nieuws voor wie vanaf volgend jaar zonnepanelen wil plaatsen: zowel op federaal als Vlaams niveau verdwijnen er subsidies.
Verschillende subsidies voor zonnepanelen verdwijnen volgend jaar: wat moet je weten?

Waarom is dit belangrijk?
In 2024 veranderen er heel wat zaken die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. We laten deze maand ons licht schijnen over de voornaamste wijzigingen.Context: Wie zonnepanelen installeert, kan vandaag nog op overheidssteun rekenen.
- Op Vlaamse niveau krijg je via Fluvius tot eind dit jaar een premie van maximaal 750 euro. In 2022 was dat nog 1.500 euro. Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt die subsidie volledig.
- De Vlaamse regering nam die beslissing nadat het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aantoonde dat de premie tot oversubsidiëring leidde. De afschaffing moet resulteren in een besparing van zo’n 50 miljoen euro.
- De federale regering heeft dan weer tijdelijk de btw op zonnepanelen verlaagd van 21 naar 6 procent. Dat gunsttarief verdwijnt bij de start van het nieuwe jaar.
- Maar: De afschaffing van de btw-korting geldt enkel voor wie zonnepanelen plaatst op een woning die 10 jaar of jonger is.
Impact van die maatregelen
Duiding: Zal de afschaffing van die subsidies ervoor zorgen dat we minder zullen investeren in zonnepanelen?
- Experts zijn ervan overtuigd dat dat niet het geval zal zijn. In vergelijking met enkele jaren geleden is het vandaag veel goedkoper om zonnepanelen te plaatsen. Andreas Thorsheim, CEO van Otovo, liet onlangs tegenover De Tijd weten dat de prijs van een zonnepaneelinstallatie dit jaar met 32,5 procent is gezakt. “Een zonnedak installeren in België was nog nooit zo goedkoop. Het kost hier 10 procent minder dan in Nederland. In Europa kan het alleen in Polen nog goedkoper”, aldus de topman.
- In Vlaanderen is er het voorbije jaar overigens 796 megawatt aan vermogen uit zonnepanelen bijgekomen, ondanks een halvering van de premie.
Andere financieringsvormen
Tip: Ondanks het wegvallen van de bovenstaande subsidies kan je nog op andere manieren jouw zonnepanelen bekostigen.
- Je kunt een groene lening afsluiten bij een bank. Uit de vergelijking van Spaargids.be blijkt dat de tarieven voor een energielening van 15.000 euro en een looptijd van 42 maanden schommelen tussen 4 en 5 procent.
- Wie zijn woning in Vlaanderen renoveert, kan ook een Mijn VerbouwLening afsluiten. Het gebouw waarvoor je de aanvraag indient, mag wel niet jonger zijn dan 15 jaar. Je kunt tot 60.000 euro lenen en je betaalt de lening terug op maximum 25 jaar.
- Opgelet: Niet iedereen komt in aanmerking voor die lening. Er gelden inkomensgrenzen. Een alleenstaande zonder personen ten laste mag bijvoorbeeld niet meer verdienen dan 51.840 euro.
Ook dit nog: Voor andere groene projecten, waaronder extra isolatie, kan je ook nog de Mijn Verbouwpremie aanvragen.
- Net zoals bij de Mijn Verbouwlening moet het pand minstens vijftien jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor de premie. Die leeftijd wordt wel ingeperkt tot vijf jaar voor investeringen in hernieuwbare energie, zijnde een zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler.
- De Vlaamse regering kondigde met de septemberverklaring aan om de tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie in de middelste (35 procent) en laagste (50 procent) inkomenscategorie te verlengen voor aanvragen tot eind 2024, in plaats van voor aanvragen tot eind 2023. Aanvankelijk zou deze hogere premie terugvallen naar respectievelijk 25 en 35 procent. (cv)
Meer weten over de veranderingen in 2024? Lees dan ook dit stuk: