Subsidiebonanza slaat door: elektrische Renault is nu gratis in Duitsland

Een nieuwe inspanning van Europese overheden om elektrische wagens aantrekkelijker te maken, lijkt door te slaan. De nieuwe subsidies in Duitsland zijn zo genereus, dat een elektrische Renault Zoe bij een grote keten nu gewoon gratis kan verkregen worden.

De sector van elektrische wagens komt maar moeizaam van de grond. Bekende fabrikanten zoals Tesla proberen er wel een massaproduct van te maken. Maar de goedkoopste versie van de Model 3 kost nog steeds een kleine 50.000 euro, wat voor heel wat consumenten nog ruim boven budget is.

Overheden kunnen die drempel verlagen door elektrische wagens te subsidiëren en/of fiscaal aantrekkelijk te maken. In Frankrijk en Duitsland, de twee grootste automarkten van Europa, staken de regeringen een tandje bij op dat vlak, ook om hun auto-industrie te stutten tijdens de coronacrisis.

Dat leidt evenwel tot stilaan absurde situaties waarbij bepaalde elektrische wagens in Duitsland bijna of volledig gratis worden. Zo loopt er bij de autohandelketen Autohaus König een promotie voor een Renault Zoë – basisprijs bij ons: 17.650 euro – die na aftrek van alle steun- en subsidiemaatregelen eenvoudigweg gratis is.

Bij Carfellows, een Berlijnse online autoleasingstart-up, is net een promotie gelanceerd voor een Smart EQ van constructeur Mercedes-Benz voor 9,90 euro per maand. Startprijs voor zo’n kleine stadswegen bij ons: 24.000 euro.

Opletten voor voorafbetalingen

Klanten die zich op de deals storten, letten wel best op voor de kleine lettertjes in de contracten, die vaak wel een voorafbetaling omvatten. De vraag blijft niettemin hoelang een dergelijk ondersteuningsbeleid houdbaar en wenselijk is.

Analisten van persagentschap Bloomberg verwachten dat de aanhoudende prijsdalingen voor batterijen ervoor zullen zorgen dat vanaf midden jaren 2020 elektrische wagens goedkoop genoeg zullen zijn om de markt voor elektrische wagens definitief te lanceren zonder dat er nog overheidssteun voor nodig is.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20