Strijd om voorzitterschap Eurogroep barst los

Interessant om te volgen: De strijd om het voorzitterschap van de Eurogroep ligt open.

  • De Eurogroep zijn alle eurolanden binnen de EU, een machtige club van de ministers van Financiën, die meer dan ooit meetellen, om de relancemaatregelen vanuit de EU vorm te geven. De groep werd tot nu toe geleid door Mário Centeno, de Portugese minister van Financiën. Maar die neemt ontslag, en dus ligt de race open voor z’n opvolging.
  • Die belooft alweer een politieke clash van formaat te worden. Er zijn drie kandidaten: de Spaanse minister van Financiën, Nadia Calviño, de Luxemburger Pierre Gramegna en de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe.
  • Het lijkt vooral een strijd te zijn tussen de Spaanse en de Ier. Calviño is socialiste en staat voor een koers die gericht is op het massale steunpakket van de EU, in hoofdzaak voor de arme landen uit Zuid- en Oost-Europa, waarbij de Unie gemeenschappelijk gaat lenen.
  • Daartegenover staat Donohoe, die lid is van een centrumrechtse partij, en die door de noordelijke landen zoals Finland en de Baltische staten wordt gesteund. Die kijken met argusogen naar de Spaanse kandidate, die wel de steun heeft van het machtige Duitsland: daar is immers de socialist Olaf Schulz de minister van Financiën.
  • Mogelijk komt op die manier de Luxemburgse minister van Financiën Gramegna er als consensuskandidaat uit. De man is een liberaal, en lijkt alvast de steun te hebben van de Benelux: Nederland en België scharen zich achter hem.
  • Overigens is de EU er nog niet uit hoe ze de grote discussie over het massale steunpakket gaan oplossen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel (MR), heeft ondertussen wel alle regeringsleiders naar Brussel geroepen, voor een grote top op 17 en 18 juli. Daar zouden knopen moeten doorgehakt worden.
  • Dat is vooral slecht nieuws voor de premier van Denemarken, Mette Frederiksen. Die had immers net dan haar trouwfeest gepland. Maar zij moet nu naar Brussel.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20