Strengere maatregelen tegen vogelgriep voor pluimveebedrijven in België


Key takeaways

  • Een ophokplicht zal opnieuw worden ingevoerd voor vogels en pluimvee op alle commerciële boerderijen.
  • Hobby- en particuliere vogelbezitters moeten hun dieren binnenshuis of in een beveiligde ruimte voeren en water geven, en overwegen om hun hokken af te schermen tegen wilde vogels.
  • Mensen die een dode vogel aantreffen, wordt gevraagd dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Vanaf zaterdag 23 november voeren minister van Landbouw David Clarinval en het FAVV strengere beschermende maatregelen in tegen vogelgriep voor commerciële pluimveebedrijven. Hoewel België dit jaar geen uitbraken heeft geregistreerd, komt het virus veel voor langs migratieroutes die door ons land lopen.

Om de pluimveepopulatie te beschermen, zal een ophokplicht opnieuw worden ingevoerd voor vogels en pluimvee op alle commerciële en Sanitel-geregistreerde boerderijen. Hobby- en particuliere vogeleigenaars zijn niet verplicht om hun dieren op te sluiten, maar ze moeten ze wel binnen of in een beveiligde ruimte voederen en water geven. Het FAVV raadt hen sterk aan om ook preventieve maatregelen te nemen door hun kippenhokken of volières af te schermen tegen wilde vogels, bijvoorbeeld met netten.

Geïmplementeerde maatregelen

Mensen die een dode vogel tegenkomen worden gevraagd deze niet aan te raken en de vondst te melden via het gratis nummer 0800/99 777. De vogelgriep is de afgelopen week weer in hevigheid toegenomen na bijna 11 maanden van relatieve rust. Er zijn besmettingen vastgesteld op boerderijen in Nederland en Duitsland en ook Frankrijk heeft gevallen gemeld. Door de recente koude en gure weersomstandigheden trekken veel wilde vogels verder zuidwaarts richting België.

Met ingang van 23 november worden de volgende maatregelen ingevoerd: opsluiting van pluimvee en vogels op alle commerciële en Sanitel-geregistreerde boerderijen; verplicht binnen voederen en drenken of het gebruik van netten om voeder- en waterbakken af te dekken voor alle pluimvee en vogels; verbod op het gebruik van onbehandeld oppervlaktewater of regenwater voor het voederen van pluimvee en vogels; striktere handhaving van de huidige regelgeving met betrekking tot het lossen van commercieel geslacht pluimvee, waarbij een maximale losperiode van 10 dagen alleen is toegestaan onder strikte bioveiligheidsmaatregelen.

Vogelgriep: Bedreiging voor pluimveepopulatie en economie

Minister Clarinval benadrukte dat vogelgriep een ernstige bedreiging vormt voor onze pluimveepopulatie en economie. Hij verklaarde dat in samenwerking met het FAVV strenge preventieve maatregelen worden genomen om dieren te beschermen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Publieke waakzaamheid en verantwoordelijk gedrag zijn cruciaal in deze situatie.

Aviaire influenza (AI), beter bekend als vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte die waarschijnlijk alle vogelsoorten treft. De symptomen en het ziekteverloop hangen af van de pathogeniteit van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere bestaande infecties. Besmetting kan plaatsvinden door direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmette materialen zoals uitwerpselen of bevuilde kooien. Indirecte besmetting via de lucht is ook mogelijk, zij het over relatief korte afstanden.

Rol van FAVV in voedselveiligheid

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bewaakt al bijna 25 jaar de hele voedselketen, van producent tot consument. De ongeveer 1400 medewerkers voeren jaarlijks meer dan 106.000 inspecties uit bij voedingsbedrijven (landbouwbedrijven, fabrikanten, slachthuizen, winkels, restaurants, enz.) en analyseren ongeveer 64.000 productstalen binnen de voedselketen. Het agentschap is ook verantwoordelijk voor inspecties van de gezondheid van dieren en planten en speelt een belangrijke rol bij de import en export van voedsel, dieren en planten van en naar andere landen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.