Strenge maatregelen moeten verhitting vastgoedmarkt Shanghai beletten

In de Chinese metropool Shanghai hebben de autoriteiten een reeks nieuwe maatregelen geïntroduceerd om de vastgoedprijzen maximaal onder controle te kunnen houden. Daarmee wil de overheid speculatie, die mogelijk opnieuw de kop zou kunnen opsteken, bestrijden. Daarbij viseert men ook koppels die een scheidingsprocedure starten om meer woningen te kunnen kopen.

Daarnaast wordt ook een bijkomende belasting ingevoerd op de verkoop van huizen die al binnen een korte termijn na hun aanschaf opnieuw op de markt worden gebracht. In de stad Shenzhen zouden gelijkaardige maatregelen worden uitgevaardigd.

Betaalbaar wonen

De Chinese president Xi Jinping heeft van betaalbaar wonen een belangrijke prioriteit gemaakt. ‘De regering heeft duidelijk gemaakt dat huizen voor residentiële doeleinden moeten worden gebruikt en geen voorwerp van speculatie mogen zijn,’ aldus een woordvoerder van het stadsbestuur van Shanghai. De stad volgt nu het voorbeeld van een aantal andere grote Chinese metropolen, zoals Shenzhen en Hangzhou, die al verscheidene jaren speculaties en manipulatie van de vastgoedmarkt proberen te bestrijden.

Om voldoende aanbod op de vastgoedmarkt te behouden, beperken de meeste Chinese steden onder meer het aantal eigendommen dat één gezin in bezit kan hebben. Dat heeft echter een systeem van nepscheidingen op gang gebracht. Door zich officieel als alleenstaande te laten registeren, krijgen immers beide partijen recht op vastgoed. 

‘In Shanghai mogen gezinnen nog twee huizen bezitten,’ aldus Pan Hao, een vastgoedanalist bij makelaar KE Holdings. ‘Er is nu een stelsel uitgewerkt waarin het recht op bijkomende panden beperkt worden voor personen die minder dan drie jaar zijn gescheiden. Er komt ook een bijkomende belasting op de verkoop van huizen die binnen een periode van vijf jaar na hun aanschaf weer op de markt worden gebracht. Voordien werd daarbij met een periode van twee jaar gerekend.’

Leningplafond

‘Een soepel monetair beleid heeft in China ook op de woningmarkt tot een opleving geleid,’ aldus Bloomberg. ‘De Chinese autoriteiten zijn echter vastbesloten om excessen zoveel mogelijk onmogelijk te maken. Eerder deze maand legde de Chinese centrale bank voor de eerste keer een plafond in voor leningen aan de vastgoedsector.’

Volgens China Real Estate Information zijn de prijzen van bestaande huizen in een aantal populaire districten van Shanghai het voorbije jaar met meer dan 30 procent gestegen. ‘De verkoop van bestaande woningen is in de stad de voorbije maand bijna verdubbeld tegenover dezelfde periode het jaar voordien,’ aldus KE Holdings.

‘Shanghai hanteert nochtans al een strenge vastgoedwetgeving. Vijf jaar geleden werd onder meer bepaald dat bij de aankoop van een woning een voorafbetaling van 70 procent moest gebeuren. Op die manier hoopten de lokale autoriteiten de vraag te drukken. Met de nieuwe maatregelen wordt het vastgoedregime in de stad nog strikter.’

Makelaar E-House meent dat de nieuwe maatregelen op de vastgoedmarkt van Shanghai op korte termijn tot een afkoeling kan leiden. Analist Sinolink Securities zegt echter te verwachten dat de vastgoedprijzen in de stad dit jaar – zij het op een langzamer tempo dan in het verleden – verder zullen oplopen. Dat zou vooral gelden in een aantal centrale wijken van de stad die bij het publiek op een grote belangstelling kunnen rekenen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.