Disney+, Netflix of Streamz: welke streamingdienst haalt u het best in huis?

Sinds september zijn Disney+ en Streamz, de liefdesbaby van Telenet en DPG Media, actief in België. Ziet u de bomen nog in het grote streamingbos? De redactie van Business AM helpt u graag een handje met dit overzicht.

Tot enkele maanden geleden was het streaminglandschap in ons land relatief simpel. Er waren Netflix en de gratis diensten van de televisiezenders, zoals VRT Nu en VTM GO. Sinds een aantal maanden is dat echter totaal veranderd. Enerzijds schoot Streamz, de Vlaamse Netflix, uit de startblokken. Anderzijds lanceerde de Amerikaanse entertainmentgigant Disney zijn streamingdienst, in samenwerking met telecomoperator Proximus.

Netflix

 • Waarom? Netflix is nog altijd de bekendste streamingdienst ter wereld, met vooral een sterk aanbod aan zogenaamde ‘Originals’. Dat zijn series die vaak uitgroeien tot ware successen, zoals ‘The Witcher‘, ‘Bridgerton’, ‘Tiger King’ of ‘La Casa de Papel’. Daarnaast vernieuwt Netflix voortdurend haar aanbod.
 • Waarom niet? Hoewel Netflix erin slaagt om aan een fenomenaal tempo content te lossen, gaat het vaak om series. Voor een uitgebreide filmcatalogus bent u bij Netflix niet aan het juiste adres. Ook verhuist een deel van de bibliotheek binnenkort naar Disney+, dat overigens iets goedkoper is.
 • Kostprijs? Basic (1 scherm in gewone resolutie) voor 7,99 euro per maand; Standaard (2 schermen in Full HD) voor 11,99 euro per maand; Premium (4 schermen in Ultra HD) voor 15,99 euro per maand. Het delen van abonnementen met vrienden of kennissen mag in principe niet, maar wordt hier oogluikend toegelaten.

Disney+

 • Waarom? Disney staat garant voor veel kindvriendelijke content. Maar het gaat ruimer dan dat, want de Amerikaanse entertainmentreus kan namelijk teren op zes merken. Naast Disney zelf zijn dat animatie-afdeling Pixar, de superhelden van Marvel Cinematic Universe, ‘Star Wars’, natuur- en wetenschapskanaal National Geographic en cartoonserie ‘The Simpsons’. Ook kan u bij Disney+ alles offline bekijken, in tegenstelling tot Netflix.
 • Waarom niet? Ondanks het verdwijnen van de Disneyklassiekers, de Star Wars-films en de Marvel-films, sleurt Netflix nog altijd een omvangrijke contentbibliotheek achter zich aan. Terwijl Disney+ iets meer dan 1.000 titels aanbiedt, heeft Netflix er meer dan 4.000. Bovendien produceert Netflix aan een verschroeiend tempo nieuwe reeksen. Disney+ kan daar voorlopig nog niet veel tegenover zetten, de succesvolle Star Wars-reeks ‘The Mandalorian’ even niet te na gesproken.
 • Kostprijs? Alle Proximus-klanten die al betalen voor de extra zenderpakketten All Stars of All Stars & Sport krijgen gratis toegang tot Disney+. 6,99 euro per maand, oftewel 69,99 euro per jaar. Tenminste, dat is nog het geval tot 23 februari. Want dan lanceert het platform een nieuw merk dat de naam Star zal dragen. Daarmee voegt Disney+ een aantal filmfranchises expliciet gericht op volwassenen en een heel aantal series toe. De toevoeging van Star gaat gepaard met een prijsstijging van 2 euro per maand. Hier kan u terecht als u meer wil weten over het nieuwe merk.

Streamz

 • Waarom? Als u tuk bent op Vlaamse fictie, bent u hier aan het goede adres. Streamz pakt uit met 15 ‘Originals’, zoals de historische fictiereeks ‘De bende van Jan De Lichte’, de politiereeks ‘Fair Trade’, de komische reeks ‘Niets te melden’ én een documentaire van Eric Goens over Dimitri Vegas & Like Mike. Via Telenet stromen ook HBO-titels, zoals ‘Game of Thrones’, ‘Chernobyl’ of ‘Big Little Lies’ naar Streamz. Met dank aan de VRT kunt u kijken naar reeksen als ‘Over water’, ‘De Parelvissers’, ‘Eigen Kweek’ en – hoe kan het ook anders – ‘FC De Kampioenen’.
 • Waarom niet? Als u een VRT-kijker bent, hoeft u nog niet meteen in paniek te slaan. De openbare omroep kan – gezien de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering – niet alle content zomaar achter een betaalmuur duwen. De gratis dienst VRT NU zal nog niet uitgekleed worden, liet VRT meteen weten op Twitter. Ook fans van internationale content zoeken hun gading beter elders.
 • Kostprijs? Basisabonnement kost 11,95 euro per maand, terwijl u voor een uitgebreide versie 19,95 euro per maand neertelt. Abonnees kunnen op vier schermen tegelijkertijd in HD kijken. De abonnees van Telenet Play en Telenet Play More kregen Streamz er gratis bovenop.

Apple TV

 • Waarom? Tja, we weten het eigenlijk niet, want echt potten breken doet deze dienst vooralsnog niet. Apple TV verzamelt content van Amerikaanse zenders, zoals CNN, Fox, CBS, Starz en HBO. De bekende titels van die laatste zullen gewoon beschikbaar zijn via Streamz. Bovendien ziet het ernaar uit dat Fox uit het lijstje verdwijnt, want Disney is er eigenaar van en houdt dus liever die series en films op zijn eigen platform. Voor studenten die een abonnement hebben op Apple Music is het misschien nog interessant. Zij krijgen gratis toegang tot Apple TV+.
 • Waarom niet? Zoals we hierboven aangaven, is Apple TV geen ongelofelijk succes. De aangekondigde topseries konden niet echt op bijval rekenen van de critici. Naar verluidt zou Apple nu augmented reality-technologie willen introduceren in Apple TV, al is het maar de vraag of dat iemand zal overtuigen om een abonnement te nemen.
 • Kostprijs? 4,99 euro per maand. Wie zich een Apple-toestel (iPhone of iPad, bijvoorbeeld) aanschaft, krijgt een gratis lidmaatschap van één jaar.

Amazon Prime Video

 • Waarom? De streamingdienst van e-commercegigant Amazon heeft een ruim aanbod aan Amerikaanse films en series. Het is er ook mogelijk om apart te betalen voor een specifieke film of serie. Wie een abonnement neemt, krijgt toegang tot andere diensten van Amazon, zoals gratis verzending van pakjes.
 • Waarom niet? Het aanbod is quasi uitsluitend Amerikaans, met een occasionele Franse productie ertussen. Vlaamse content zult u hier niet terugvinden, maar dat is ook de bedoeling.
 • Kostprijs? U betaalt eigenlijk voor het algemene Amazon Prime-abonnement, dat 2,99 euro per maand kost. In die zin is het videoaanbod eerder een leuke extra dan iets waar u bewust geld voor moet neertellen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20