Stora Enso verheugt zich in verschuiving in verpakkingsindustrie

Het Fins-Zweedse concern Stora Enso, producent van papier en karton, overweegt een investering tot mogelijk 1 miljard euro om de productie van karton voor consumentengoederen op te voeren. Het bedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende vraag van consumenten, die bij de aankoop van producten liever niet meer met plastic verpakkingen worden geconfronteerd.

Dat heeft Hannu Kasurinen, hoofd van de divisie verpakkingsmaterialen bij Stora Enso, in een gesprek met het persbureau Reuters gezegd.

Ombouw

Stora Enso merkte daarbij op dat klanten zoals de voedselgroep Nestlé of de online moderetailer Zalando op de vraag van die consumenten willen inspelen en dan ook in toenemende mate proberen plastic door karton op basis van hout te vervangen.

Om aan de groeiende vraag te voldoen, onderzoekt Stora Enso volgens Kasurinen de mogelijkheid om een stilgelegde papiermachine in zijn fabriek in Oulu in Finland om te bouwen, zodat de site een productie van materiaal voor hernieuwbare kartonnen verpakkingen zou kunnen opstarten.

Kasurinen kondigde aan dat een haalbaarheidsstudie naar de omschakeling zou worden uitgevoerd. Wanneer die analyse is afgerond, zal volgens hem mogelijk in het vierde kwartaal van dit jaar een definitief investeringsbesluit worden genomen.

De nieuwe productie zou vervolgens over drie jaar kunnen worden opgestart. Met het plan zou de volgende drie jaar een investering van 900 miljoen tot 1 miljard euro gemoeid zijn. Volgens Kasurinen is er een grote kans dat het project kan worden doorgezet.

De nieuwe productie zou zich richten op verpakkingsmateriaal met hoge kwalitatieve prestaties en een lage ecologische voetafdruk. Het materiaal zou gebruikt worden voor diepgevroren en gekoelde voedingsmiddelen, maar ook voor toepassingen buiten de voedingssector, zoals farmaceutische producten en cosmetica.

Tewerkstelling

De fabriek in Oulu zou voor de nieuwe activiteit jaarlijks ongeveer een miljoen kubieke meter houtpulp gebruiken. Het bedrijf zou daarbij een beroep doen op voorraden die door de sluiting van een andere site van de groep zouden vrijkomen. De investering zou tevens tussen honderdvijftig en tweehonderd extra banen opleveren.

De conversie zou Stora Enso een potentiële jaarlijkse omzet van 800 miljoen euro kunnen opleveren. Daarmee zou het Fins-Zweedse concern zijn inkomsten met 8 procent kunnen opvoeren. Verpakkingsmaterialen en aanverwante producten vertegenwoordigen momenteel al bijna 50 procent van de totale omzet van Stora Enso.

“We hebben voor de eerste keer kunnen vaststellen dat bij de vraag naar verpakkingsmateriaal een grotere interesse bestaat voor oplossingen op basis van houtproducten dan naar alternatieven die op fossiele brandstoffen zijn gebaseerd”, benadrukte Kasurinen. “Dat is bijzonder bemoedigend.”

Stora Enso is naar eigen zeggen de grootste Europese fabrikant van karton voor de verpakking van consumentengoederen. Zijn grootste concurrenten zijn Metsa Board uit Finland en Mayr Melnhof uit Oostenrijk. Wereldwijd concurreert Stora Enso ook met de Amerikaanse bedrijven Westrock en Graphic Packaging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20