Japanse verpakkingen ruilen plastic in voor nieuwe papierproducten

In Japan grijpen steeds meer bedrijven naar papieren oplossingen om het gebruik van plastic producten te verminderen. Daarmee proberen de ondernemingen te anticiperen op plannen van de Japanse regering om het volume plastic afval in onder meer de industrie vanaf april volgend jaar drastisch terug te schroeven. Dat heeft het Japanse persbureau Kyodo gemeld.

De Japanse regering wil onder meer aansturen op een verbeterde recyclage van plastic producten, maar ook op de marktintroductie van milieuvriendelijker alternatieven.

Piepschuim

“Het visserijbedrijf Nippon Suisan Kaisha was de eerste onderneming die waterbestendige kartonnen producten, ontwikkeld door Nippon Paper Industries, heeft ingezet als alternatief voor de traditionele containers in piepschuim die worden ingezet om verse vis, verpakt in ijs, te vervoeren”, merkt Kyodo op.

“Dat nieuwe karton is aan de oppervlakte voorzien van een coating die in staat is water en vocht af te stoten. In doosvorm kan het product volgens Nippon Paper water tot drie weken vasthouden.”

Door de overschakeling naar nieuwe papierproducten, kan volgens Nippon Paper het het gebruik van grondstoffen van fossiele origine met 96 procent worden verminderd. Het bedrijf merkt op het papieren alternatief vooral te willen promoten bij ondernemingen die duurzame activiteiten willen uitbouwen.

“Hoewel het nieuwe product duurder is dan piepschuim, leveren de papieren alternatieven toch een aantal voordelen op”, voert Nippon Paper nog aan. “Het papier is compacter dan het plastic en zal tijdens het transport dan ook ruimte helpen besparen. Bovendien is het papier ook recycleerbaar. Daarmee kan al een gedeelte van de meerkost worden gecompenseerd.”

Folie

Kyodo merkt verder op dat Oji F-Tex, een dochteronderneming van pulpfabrikant Oji Holdings, transparant papier heeft ontwikkeld om het gebruik van plastic folie te kunnen verminderen. “Producten die in de nieuwe transparante verpakking worden gepresenteerd, zijn voor de consument perfect zichtbaar”, voert het persbureau aan.

“Aangezien 51 procent van de verpakking uit papier is vervaardigd, kan het product uiteindelijk tot brandbaar afval worden verwerkt.”

Daarnaast is er ook nog de onderneming Daio Paper, die in juli van start is gegaan met de verkoop van papieren roerstokjes en miniatuurhangers. De producten zijn vervaardigd uit gelaagde pulp, die de sterkte van de structuur moet vergroten.

Lees ook: McDonald’s maakt eindelijk komaf met plastic prullen in Happy Meal

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20