Sting laat zijn kinderen geen euro na… Het goede voorbeeld?

De Britse muzikant Sting geeft zijn zes kinderen geen toegang tot zijn erfenis. Dat heeft Sting, vroeger lid van de populaire band The Police en daarna ook bijzonder succesvol als solo-muzikant, in een interview met de Britse krant Daily Mail gezegd. Met die beslissing verstuurt de muzikant, eigenaar van een persoonlijk vermogen van ongeveer 300 miljoen dollar, volgens Sophie Kleeman, redacteur van de nieuwssite Mic.com, een belangrijke boodschap en hanteert hij een houding die navolging verdient.

“Sting verklaarde tegenover de krant zijn kinderen niet te willen belasten met een gekregen vermogen, dat volgens hem als een molensteen rond hun nek zou hangen,” zegt Sophie Kleeman. “De beslissing van Sting is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen tijdens zijn jeugd in Engeland, waar hij destijds voor 10 pond per nacht in pubs diende op te treden.”

“De moeder van Sting was een kapster, terwijl zijn vader een melkronde had. De muzikant zegt niet te willen dat een geërfd vermogen zijn kinderen zou beletten om te leren begrijpen wat het betekent om zelf voor zijn inkomen te moeten zorgen. Sting is niet alleen in die opstelling. Steeds meer celebrity’s beslissen om hun rijkdom niet langer naar hun nakomelingen door te laten stromen.”

Sophie Kleeman verwijst onder meer naar de Amerikaanse auteur en televisiepersoonlijkheid Nigella, die over een vermogen beschikt van 25 miljoen dollar, maar aanvoert dat erfenissen mensen ruïneren. Ook Michael Bloomberg, gewezen burgemeester van New York, heeft al aangegeven dat hij het grootste gedeelte van zijn fortuin van 19,5 miljard dollar zal weggeven.

Bill Gates, de rijkste man van de wereld, benadrukte eerder dat een erfenis niet goed zou zijn voor zijn kinderen of de maatschappij. Gates is één van de initiatiefnemers van de Giving Pledge, een project dat de superrijken probeert aan te zetten om minstens 50 procent van hun vermogen aan goede doelen te schenken.

“Niet iedereen stelt zich echter zo vrijgevig op,” zegt Kleeman. “Onder meer ondernemers zoals Richard Branson, Donald Trump of Rupert Murdoch zullen hun geld onder hun kinderen delen. Die houding geeft aan dat inkomensongelijkheid steeds verder blijft toenemen. Uit een aantal studies is immers gebleken dat erfenissen over dertig tot veertig jaar de belangrijkste basis voor inkomensongelijkheid zullen zijn geworden.”

“Het is een natuurlijk streven om zijn vermogen door te geven aan zijn kinderen, maar dat gebeurt bij de rijken al op een immateriële manier. Kinderen van rijke ouders krijgen immers toegang tot een kwaliteitsonderwijs, een superieure huisvesting en betere gezondheidszorg.”

“De houding van Sting en een aantal andere rijken is bewonderenswaardig,” merkt Sophie Kleeman nog. “Sting voert geen promotie voor een volledige onthouding, maar streeft integendeel naar een omgeving waarin zelfvoorziening wordt geprezen.” (mah)

Meer