Stijgende voedselprijzen hebben consumptiegedrag Europese burgers veranderd

Stijgende voedselprijzen hebben consumptiegedrag Europese burgers veranderd
De prijzen van voeding worden sterker gecontroleerd. – Ricardo Rubio/Europa Press via Getty Images

De stijging van de voedselprijzen en de tekorten aan een aantal producten baren de meeste Europese consumenten zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van een consortium van universiteiten in Europa, geleid door de Aarhus Universitet in Denemarken en het European Institute of Innovation and Technology (EIT Food), gebaseerd op een enquête onder vijfduizend mensen in tien Europese landen.

De onderzoekers kwamen daarbij tevens tot de vaststelling dat volgens vele consumenten de last van de problemen oneerlijk worden verdeeld.

Waarom is dit belangrijk?

De meeste Europese consumenten zijn van mening dat de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de voedselprijzen in Europa heeft opgedreven. Om aan tekorten en hogere prijzen het hoofd te kunnen bieden, beslissen veel consumenten om op voedsel te bezuinigen. Daarbij worden verschillende strategieën gehanteerd.

Kostenbesparingen: Consumenten vinden dat vooral bij dierlijke producten met grote prijsverhogingen moest worden afgerekend.

  • Daarbij verwijst 55 procent naar hogere prijzen voor rood vlees, gevolgd door vis (52 procent) en zuivel (51 procent). Dit heeft ertoe geleid dat 37 procent van de ondervraagden zegt minder rood vlees te kopen, terwijl telkens 33 procent de aankoop van vis en gevogelte heeft beperkt.
  • Andere kostenbesparende gedragingen zijn de overstap naar goedkopere merken en winkels om de boodschappenmand te kunnen blijven vullen.
  • Sommige consumenten kiezen er echter voor om bepaalde artikelen volledig van hun boodschappenlijst te schrappen.
    • Het gaat daarbij vooral om gemaksproducten zoals kant-en-klaarmaaltijden (12 procent) en alcoholische dranken (10 procent).

Bewuster aankoopgedrag: De studie wees verder uit dat de stijgende voedselprijzen de consumenten ertoe hebben aangezet om meer bewuste aankoopkeuzes te maken.

  • Meer dan de helft van de ondervraagden erkende meer aandacht te hebben voor de prijzen dan voor de uitbraak van de coronapandemie, terwijl 40 procent zegt minder ongeplande aankopen te doen.
    • Dit is een stijging van respectievelijk 35 procent en 26 procent tegenover het begin van dit decennium.
    • Ook etiketten vervullen een cruciale functie in het gedrag van consumenten. Uit het onderzoek bleek dat bijna 40 procent van de shoppers vaker dan voordien etiketten raadpleegt om producten te vergelijken.
  • De onderzoekers kwamen eveneens tot de vaststelling dat vele consumenten van mening zijn dat de lasten van de jongste ontwikkelingen oneerlijk worden verdeeld.
    • “Volgens 48 procent van de ondervraagden heeft de uitbraak van de oorlog in Oekraïne detailhandelaren en fabrikanten van levensmiddelen in staat gesteld grotere winsten te maken”, wordt er opgemerkt.
    • Hulporganisatie Oxfam International merkte eerder dit jaar al op dat tycoons uit de voedingsindustrie en energiesector sinds de uitbraak van de coronapandemie elke twee dagen 1 miljard dollar winst maken, terwijl miljoenen consumenten op hun voeding besparen en de verwarming lager draaien.

Adequaat sociaal beleid gevraagd: De studie is een vervolg op onderzoek van twee jaar geleden, waaruit bleek dat lockdown-maatregelen tegen de verspreiding van het virus COVID-19 bij de voedselconsumptie blijvende gedragsveranderingen kunnen hebben veroorzaakt.

  • “Er mag niet worden vergeten dat het voor minder welvarende huishoudens niet voldoende is het koopgedrag op voedselgebied aan te passen”, betoogt Camille Perrin, voedselspecialist bij de Europese Consumentenorganisatie (BEUC).
  • “Deze huishoudens moeten tijdens de crisis voor de kosten van het levensonderhoud worden ondersteund met een adequaat sociaal beleid.”
  • “Ook voor supermarkten is daarbij een rol weggelegd, onder meer door ervoor te zorgen dat budgetreeksen beschikbaar zijn waar de consument dat aanbod het meest nodig heeft.”

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.