Stijgende olieprijzen in de maak? “OPEC zal de productiebeperkingen moeten herzien”

Fatih Birol, voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ziet de vraag naar olie in China toenemen. Dat zou de OPEC, de Organisatie van olie-exporterende landen, ertoe moeten aanzetten haar productiequota, die in oktober fors werden verlaagd, te herzien.

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft moeilijk te voorspellen hoe groot de impact zal zijn van heropening van de China op de wereldeconomie. De kans is wel groot dat dat zal leiden tot stijgende olieprijzen. Dat is onder meer slecht nieuws voor het Westen, waar de inflatie (ondanks recente afzwakkingen) hoge toppen blijft scheren.

In het nieuws: Birol tracht te voorspellen wat de impact van het einde van het Chinese zerocovidbeleid zal zijn op de olieprijs.

Meer olie produceren?

De essentie: het productiebeleid van de OPEC.

  • "Als de vraag zeer sterk stijgt, als de Chinese economie weer aantrekt, dan zal het volgens mij nodig zijn dat de OPEC+-landen hun (productie)beleid herzien," zei Birol zondag tegen het persagentschap Reuters, in de marge van een conferentie in India.
    • OPEC+ verraste de wereld afgelopen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer