Stichter Uber casht 882 miljoen dollar

Travis Kalanick, de costichter en voormalige CEO van het digitaal taxiplatform Uber, verkocht op korte tijd een derde van zijn aandelen. Dat leverde hem honderden miljoenen op.

De 43-jarige Kalanick deed deze maand 33 miljoen Uber-aandelen van de hand via verscheidene transacties en incasseert daarmee in totaal 882 miljoen dollar, zo becijferde de nieuwsdienst Bloomberg op basis van beursdocumenten.

Hij verkocht de pakketten opvallend genoeg tegen bodemkoersen. Het aandeel Uber schommelt vandaag rond 27 dollar. In mei ging het bedrijf nog met veel gedruis aan 45 dollar per aandeel naar de beurs. Ondanks het koersverlies van circa 40 procent duwde Kalanick op de ‘sell’-knop.

Kalanick kan de verkopen uitvoeren omdat de ‘lockup’-periode sinds 6 november voorbij is. Insiders moesten tot 180 dagen na de beursintroductie hun aandelen vasthouden. Ook medeoprichter Garrett Camp verkocht recent een pakket aandelen.

Leiderschapsstijl

Kalanick was jarenlang het gezicht van Uber, maar moest in 2017 opstappen als CEO na toenemende twijfels over zijn leiderschapsstijl en berichten over een voor vrouwen intimiderende machocultuur in het bedrijf.

Hij behield wel een zitje in de raad van bestuur. Zelfs na zijn grote verkopen blijft hij een grootaandeelhouder. Kalanick houdt nog een belang van 3,8 procent over, wat op papier overeenkomt met 1,7 miljard dollar. Volgens de miljardairslijst van Bloomberg is Kalanick 3,4 miljard dollar waard.

Twijfels

De verkopen van Kalanick en Camp, die eveneens bestuurder is, zaaien bijkomende twijfels over de financiële gezondheid van Uber, dat vorige maand nog een sanering aankondigde.

Ubers taxidiensten, de basis van het bedrijf, zijn winstgevend. De bedrijfswinst (ebitda) van die afdeling kwam in het derde kwartaal uit op 631 miljoen dollar. Maar de andere afdelingen, zoals maaltijdkoerierdienst Uber Eats, zijn verlieslatend.

Oorlogskas

Kalanick, die geen operationele functie meer heeft bij Uber, heeft zelf ook zijn zinnen gezet op de maaltijdenbusiness en beschikt nu over een forse oorlogskas.

Zijn recentste project heet CloudKitchens. Het gaat om keukens zonder restaurantzaal die zich vrijwel volledig richten op maaltijdbezorging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20