Stevige groei bij Sipef; winst valt iets tegen

Sipef zag in het eerste halfjaar de resultaten stevig aandikken en voorspelt voor het hele jaar een recordresultaat. Toch bleef de halfjaarwinst beneden de verwachting van KBC Securities. Dit bleek uit de kwartaalcijfers van de palmolieproducent donderdagochtend.

De volumes palmolie stegen in het tweede kwartaal met 5,4 procent tot 105.416 ton, hetgeen dalende volumes in het eerste kwartaal compenseerden. In de eerste zes maanden werd 190.642 ton geproduceerd. KBC Securities rekende hierbij op krap 189.000 ton.

De verkoopprijzen lagen in het eerste halfjaar ruim boven deze van een jaar eerder op 1.617 dollar per ton gemiddeld. Eind juni bedroeg de verkoopprijs van palmolie wel weer 1.250 dollar per ton, deelde Sipef nog mee. Verder blijft de groep druk ondervinden door de exportbelastingen in Indonesië.

De omzet van de plantagegroep steeg van 182,3 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2021 naar 249,8 miljoen dit jaar. Daarvoor ging KBC Securities uit van 253 miljoen dollar. De brutowinst van 129,1 miljoen dollar kwam lichtelijk boven de verwachting van KBC uit van 126,8 miljoen dollar, en ruim boven de 68,5 miljoen dollar in de eerste helft van 2021.

Ondanks een meerwaarde op de verkoop van PT Melania vorig jaar wist de groep toch een stevig hoger nettoresultaat te boeken van 63,9 miljoen dollar in het eerste halfjaar tegenover 43,5 miljoen in 2021. Toch was dit groeicijfer beneden de verwachting van KBC Securities, dat op 69,9 miljoen dollar rekende.

Vooruitzichten

Sipef gaf maar beperkt info rond de vooruitzichten voor de rest van het jaar. De groep verwacht wel dat de voor 2022 voorspelde productiestijging van meer dan 4 procent behaald zal worden. Sipef voorspelde verder “zeer bevredigende recurrente resultaten die naar alle waarschijnlijkheid de historische kaap van 100 miljoen dollar zullen overschrijden.” Daarmee zijn de vooruitzichten iets concreter dan bij een vorige outlook, waarbij de groep aangaf het beter te zullen doen dan vorig jaar.

Toch kan deze prognose volgens analist Michiel Declercq van KBC Securities nog opwaarts bijgesteld worden wanneer de huidige prijzen voor palmolie blijven aanhouden. Veel zal echter afhangen van de exportbelastingen in Indonesië, welke redelijk onvoorspelbaar zijn, aldus de analist.

De prijzen zijn recent wel al heel wat teruggevallen, merkte KBC Securities op, door de hervatting van handel in Oekraïne, de hoge voorraden en de algemene macro-economische tegenwind.

Meer