Steve Bannons man in Europa is een Belg

Italië is voor een Europese populistische beweging het startpunt. De Italiaanse vice-premier Matteo Salvini, leider van Lega Nord, is voor de populisten het model dat zal worden gevolgd. Dat heeft de Belgische politicus Mischaël Modrikamen in een gesprek met de Italiaanse krant La Stampa gezegd.

Modrikamen is de drijvende kracht achter The Movement, het politieke project van de Amerikaanse zakenman-politicus Steve Bannon om in Europa alle Europese nationalisten in één groep samen te brengen. The Movement heeft ook zijn uitvalsbasis gekregen op het thuisadres van Modrikamen in Watermaal-Bosvoorde. Modrikamen richtte in België eerder ook de Parti Populaire op.

Nigel Farage

Mischaël Modrikamen, die naam verwierf als advocaat van een groep kleine beleggers die de dupe waren geworden van de instorting van de bank Fortis, zegt Steve Bannon – ooit de man achter de conservatieve nieuwssite Breitbart News en een tijdlang ook adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump – in juli pas voor de eerste keer te hebben ontmoet.

“Modrikamen getuigt echter dat er tussen beide mannen onmiddellijk een grote verstandhouding bleek,” zegt La Stampa. “Vandaag is Modrikamen de rechterhand van Bannon in Europa.”

Modrikamen benadrukt echter dat The Movement geen ambitie heeft om een politieke partij te worden. “De beweging wil daarentegen een club zijn waar alle populistische leiders welkom zijn,” aldus de jurist-politicus.

Modrikamen had The Movement in januari vorig jaar al opgericht met onder meer Laure Ferrari, een Franse politica die zich aan de Britse euroscepticus Nigel Farage spiegelt. Dat vehikel kon vervolgens worden gebruikt om aan een versterking van de populistische gedachte in Europa te werken. Inmiddels kon onder meer de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini als partner worden aangetrokken.

“Italië is ons vertrekpunt en Salvini is voor velen een model,” zegt Modrikamen. “Verder werden ook contacten gelegd met Giorgia Meloni, leidster van de Italiaanse conservatieve partij Fratelli d’Italia. Maar er zullen ongetwijfeld ook contacten worden gelegd met de Movimento Cinque Stelle (M5S). Weliswaar heeft The Movement een rechtse origine, maar er zijn vele raakpunten met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, die bovendien ook aan Farage wordt gelinkt.”

Ook Louis Allot, de levenpartner van Marine Le Pen, heeft inmiddels aangekondigd dat ook zijn Rassemblement National – het voormalige Front National – zich bij The Movement aansluit.

Krachtenbundeling

“De populisten moeten hun krachten bundelen,” motiveert Modrikamen de oprichting van de beweging. “Er moet een internationale populistische organisatie tot stand worden gebracht. Centrale en gemeenschappelijke programmapunten zijn daarbij een grotere nationale soevereiniteit, grenscontroles, een beperking van de immigratie en de strijd tegen de radicale islam.”

“The Movement gaat van start in Europa, maar heeft de ambitie om een wereldwijde club – van Canada tot Azië – te creëren. Het lidmaatschap staat open voor populistische leiders – zoals Viktor Orban – die al een deel uitmaken van andere politieke families. Wij vragen geen exclusiviteit.”

Het eerste mikpunt is de Europese parlementsverkiezingen in de lente volgend jaar. “Wij nemen deel om te winnen,” zegt Modrikamen. “Oppositie is niet genoeg. We moeten de toegang tot de controlekamer krijgen.”

Hij ziet daarbij onder meer mogelijke allianties met Boris Johnson in Groot-Brittannië, Horst Seehofer in Duitsland of Sebastian Kurz.

Modrikamen benadrukt nog dat The Movement wordt ondersteund door privé donaties. Geruchten over Russische financiering worden weggelachen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20