Stephen Breyer, opperrechter aan het Amerikaanse Hooggerechtshof, treedt af

Stephen Breyer, een van de negen opperrechters aan het Amerikaanse Hooggerechsthof, zal aan het eind van de huidige zittingsperiode aftreden. Breyer werd in 1994 aangeduid door president Bill Clinton en geeft er na 27 jaar de brui aan. Met zijn 83 jaar is Breyer ook het oudste lid van het Hof. Na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg in 2020 werd hij een van de drie overgebleven liberale rechters. Samen met Sonia Sotomayor en Elena Kagan.

Waarom is dit belangrijk?

Het Hooggerechtshof speelt een cruciale rol in de Amerikaanse politiek. De invloed die deze rechters op de Amerikaanse maatschappij hebben kan niet worden onderschat. Ze nemen de finale beslissing in zowat alle hete hangijzers, gaande van wapencontrole over euthanasie tot abortus, de sociale zekerheid of het homohuwelijk. 

Liberale activisten dringen er bij Breyer al langer op om met pensioen te gaan. Dat omdat de Democraten vandaag zowel het Witte Huis als de Senaat in handen hebben. Dat zou bij de  tussentijdse verkiezingen in november kunnen veranderen, waardoor het benoemingsproces op de lange baan wordt geschoven.

Ruth Bader Ginsburg bleef te lang zitten

Volgens diezelfde activisten had rechter Ruth Bader Ginsburg vanwege gezondheidsproblemen al tijdens de Obama-regering moeten aftreden. Dat deed ze niet, waardoor ze overleed toen Donald Trump in het Witte Huis zat en die haar kon laten vervangen door een conservatieve kracht. Dat werd Amy Coney Barrett, die het hof verder naar rechts opschoof, waar de verdeling nu 6 tegen 3 is.

De benoeming van opperrechters is een van de belangrijkste beslissingen die een president in zijn ambtstermijn maakt. De gevolgen strekken veel verder dan de ambtstermijn van een president. Ze kunnen gehele generaties beïnvloeden, want de leden van het Hooggerechtshof worden voor het leven benoemd.  Rechters hebben dan ook de neiging in het Hooggerechtshof te blijven zetelen tot een president van hun strekking aan de macht is alvorens er mee op te houden. 

Biden zal naar verwachting snel handelen om een opvolger te nomineren die klaar kan zijn om te dienen wanneer de nieuwe termijn van het hof begint op 3 oktober. Als voormalig voorzitter van de Senaatscommissie voor Justitie weet hij uit de eerste hand hoe het bevestigingsproces werkt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.