Stellantis moet op zoek naar andere naam voor zijn Cherokee-jeep

Autobouwer Stellantis, de fusiegroep van PSA Group en Fiat-Chrysler, dreigt in conflict te komen met de Cherokee Nation, een bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen. Kern van het probleem is de legendarische terreinwagen die Jeep, dochter van Chrysler, sinds het midden van de jaren zeventig van de voorbije eeuw onder de naam Cherokee op de markt brengt. Chuck Hoskin, hoofd van de Cherokee Nation, wil dat de terreinwagen niet langer naar zijn volk wordt genoemd.

‘Ik ben overtuigd van de goede bedoelingen van Stellantis, maar het betoont ons geen eer door onze naam op een auto te plakken,’ motiveerde Chuck Hoskin in een verklaring het standpunt van de Cherokee Nation. ‘De beste manier om ons te eren, is door meer te weten te komen over onze rol in dit land, onze geschiedenis, onze cultuur en onze taal en door een constructieve dialoog met ons op te bouwen.’

Gesprekken

‘De namen van onze voertuigen zijn zorgvuldig gekozen en door de jaren heen gekoesterd om de inheemse Amerikanen te eren,’ merkte Stellantis anderzijds op. ‘We zijn meer dan ooit toegewijd aan een respectvolle en open dialoog met de vertegenwoordigers van de Cherokee Nation.’

De twee partijen hebben vorige maand over het knelpunt een onderhoud gehad. Hoskin wierp op dat de discussies in een bijzonder vriendschappelijke atmosfeer verliepen en een oprecht karakter hadden, maar voegde eraan toe zijn standpunt niet te veranderen.

‘Ik denk dat we in dit land op een ogenblik zijn gekomen dat zowel bedrijven als sportclubs het gebruik van Indiaanse namen, afbeeldingen en mascottes voor hun producten, uitrusting en naamgeving stopzetten,’ wierp Hoskin nog op.

Chief Wahoo

In de Amerikaanse sportwereld hebben een aantal clubs recent dergelijke aanpassingen gedaan. Het footballteam Washington Redskins kondigde in juli aan zijn benaming en logo te zullen veranderen. Voorlopig gaat de club als het Washington Football Team door het leven, tot er een nieuwe en gepaste naam is gevonden.

In het baseball hebben ook de Cleveland Indians aangekondigd na het einde van dit seizoen van naam zullen veranderen. Cleveland kondigde drie jaar geleden al aan zijn logo te zullen veranderen. De spelers van de club droegen immers het beeld van Chief Wahoo, een racistische karikatuur, op hun petten en shirts.

Binnen de grenzen van het reservaat van de Cherokee Nation in het noordsoosten van de staat Oklahoma leven momenteel meer dan 141.000 mensen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20