Kinderen van steenrijke Aziaten zullen tegen 2030 in totaal meer dan 2,5 biljoen dollar erven

Er zijn nu meer superrijke Aziaten dan Europeanen op de wereld, en ze zijn ook een pak jonger.

Zo’n 70.000 gegoede Aziatische personen zullen tegen 2030 meer dan 2,5 biljoen dollar (2.500 miljard) doorgeven aan hun kinderen. Daarmee vormen zij de derde rijkste groep van personen na de Noord-Amerikanen (10,6 biljoen dollar voor erfgenamen) en Europeanen (3,58 biljoen dollar). Dat voert een onderzoek van het Amerikaanse gegevensbureau Wealth-X aan. Voor de studie werden enkel personen met een fortuin van 5 miljoen dollar of meer meegerekend.

Erfgenamen van steenrijke Aziaten zullen elk gemiddeld 36,6 miljoen dollar ontvangen wanneer hun ouders overlijden. Enkel in Latijns-Amerika en de Caraïben geven de allerrijksten nog meer weg aan hun kinderen, met een gemiddeld bedrag van 43 miljoen dollar. In die regio zal er tegen 2030 maar liefst 516 miljard dollar worden overgedragen via erfenissen.

Wereldwijd genomen zullen zo’n 680.000 rijke particulieren in totaal meer dan 18,3 biljoen dollar afstaan na hun dood tegen 2030. Dat is groter dan het bruto binnenlands product van China in 2020, wat neerkwam op een al even hallucinant bedrag van 14,9 biljoen dollar, staat te lezen in het rapport.

Selfmade individuen

Volgens het rapport zijn er op dit moment meer rijke Aziaten dan Europeanen. Met uitzondering van Japan is die groep in Azië gemiddeld genomen ook jonger dan haar evenknie in Europa. 

Daardoor zal het in het oosten verschillende decennia langer duren voor een groot aandeel van de opgebouwde welvaart terecht komt bij de volgende generatie. Sinds 2019 is de mediane leeftijd in Europa 42 jaar, terwijl die in Noord-Amerika en Azië respectievelijk 35 en 31 jaar is, staat te lezen in een rapport van het Zwitserse World Economic Forum.

Ook interessant: De superrijken in Azië zijn vooral mannen die selfmade zijn en “interesse hebben in sport en filantropie”, staat te lezen in het rapport van Wealth-x. “Ongeveer 90 procent van hen zijn mannen met een leeftijd tussen de 70 en 80 jaar oud. Meer dan twee derde van hen hebben zelf hun fortuin opgebouwd, zonder de hulp van een erfenis”, stipt de studie aan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20