Steeds meer vliegtuigmaatschappijen mijden luchtruim boven Wit-Rusland

Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen tot nader order niet meer boven Wit-Rusland. Gisteren dwong het land een overvliegend vliegtuig van Ryanair te landen in de hoofdstad Minsk.

Gisteren werd zijn Ryanair-vlucht, FR4978 van Athene naar Vilnius in Litouwen, omgeleid naar Minsk, en daar aan de grond gehouden.

Ryanair-baas MichaelO’Leary zei daarop vandaag op de Ierse radiozender Newstalk: ‘Het lijkt erop dat het de bedoeling was van de autoriteiten om een journalist en zijn reisbegeleidster (uit het vliegtuig, red.) te verwijderen. We geloven dat er ook enkele KGB-agenten zijn uitgestapt op de luchthaven.’

Steeds meer vliegtuigmaatschappijen maken zich nu zorgen over de veiligheid van hun vluchten over Wit-Rusland.

Vluchten omgeleid

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air, dat vele vliegroutes boven Wit-Rusland heeft, heeft besloten niet meer te vliegen boven het land.

De Letse luchtvaartmaatschappij AirBaltic heeft maandag gezegd het luchtruim van Belarus te mijden naar aanleiding van de noodlanding van een Ryanair-jet dat zondag op weg was naar mede Baltische staat Litouwen.

‘Toen gisteren gemengde informatie werd ontvangen over de omgeleide commerciële vlucht naar Minsk, heeft AirBaltic bij wijze van onmiddellijke actie besloten het Wit-Russische luchtruim te mijden tot de situatie duidelijker wordt of de autoriteiten een beslissing nemen’, zei een woordvoerster per e-mail aan persagentschap Reuters.

‘De veiligheid en gezondheid van onze passagiers en werknemers is de belangrijkste prioriteit voor de luchtvaartmaatschappij. Momenteel blijft airBaltic de situatie nauwlettend in de gaten houden’, voegde ze eraan toe.

Geen veiligheidsrisico

Niet iedereen moet of wil het Wit-Russische luchtruim mijden. Het Nederlandse KLM past zijn vliegroutes niet aan.

‘We hebben al onze bronnen geraadpleegd, inclusief de overheid, en hebben onze risicobeoordeling uitgevoerd’, laat een woordvoerder van het Nederlandse luchtvaartbedrijf aan NOS weten. ‘KLM ziet geen veiligheidsrisico. De operatie zal normaal worden voortgezet.’

Brussels Airlines laat aan onze redactie weten dat het momenteel sowieso geen vluchten heeft naar of over Wit-Rusland.

Meer