Key takeaways
- 88 procent van de gebruikers van hout- of pelletkachels verklaren dat ze hun gebruik evenveel of vaker hebben gehad dan in het voorgaande jaar.
- Hout en pellets zijn de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen voor België en spelen een essentiële rol in de energietransitie van België.
- In Noorwegen, waar bijna alle huishoudens uitgerust zijn met een warmtepomp, is het ook gebruikelijk om een hout- of pelletkachel te hebben.
Meer dan een vijfde van de Belgische huishoudens maakt gebruik van een hout- of pelletkachel om hun woning te verwarmen. Uit recent onderzoek onder 1500 Belgen blijkt dat deze kachels steeds populairder worden, vooral vanwege de stijgende energieprijzen. Ondanks relatief milde temperaturen tijdens de vorige winterperiode verklaren 88 procent van de gebruikers dat ze hun hout- of pelletkachel evenveel of zelfs vaker gebruikten dan in het voorgaande jaar. De motivatie achter dit gebruik is multifactoriel: veel mensen kiezen er bewust voor om te besparen op hun energierekening, terwijl anderen de extra controle en het comfort waarderen.
Duurzame energiebronnen
De Belgische Interprofessionele Federatie van Hout-energie (FEBHEL) benadrukt dat hout en pellets onze belangrijkste hernieuwbare energiebron zijn en een essentiële rol spelen in de energietransitie van België. De federatie roept overheden op om de installatie van nieuwe generaties hout- en pelletkachels met EcoDesign-label te stimuleren. FEBHEL pleit voor een hybride aanpak waarin warmtepompen en hout- of pelletkachels elkaar aanvullen.
Terwijl meer dan 80 procent van de Belgische woningen verwarmd wordt op fossiele brandstoffen, kiezen slechts 8 procent van de Belgen voor een warmtepomp. Deze terughoudendheid is te verklaren door de hoge installatiekosten en technische vereisten. Bovendien geven gebruikers aan dat hun woning niet altijd volledig of aangenaam kan worden verwarmd met enkel een warmtepomp.
Sfeer en rendement
In Noorwegen, het land met het hoogste percentage woningen voorzien van een warmtepomp, zijn bijna alle huishoudens ook uitgerust met een hout- of pelletkachel. Dit illustreert de complementariteit tussen beide systemen.
Het onderzoek toont aan dat Belgen een voorkeur hebben voor de gezellige sfeer en het rendement van een hout- of pelletkachel. Veel gebruikers waarderen de besparing, de controle over hun energieverbruik en het duurzame aspect. Echter, er is nog steeds werk aan de winkel om het publiek te sensibiliseren voor optimale stooktechnieken en de voordelen van nieuwe kachelmodellen met EcoDesign-label.
Vermindering fijnstofuitstoot
Een vernieuwing van het houtkachelpark is essentieel om de fijnstofuitstoot te verminderen en het energieverbruik te optimaliseren. Er wordt gepleit voor overheidsmaatregelen die zowel premies voor warmtepompen als stimulering voor de vervanging van oude houtkachels met nieuwe, efficiëntere modellen omvatten.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!