Steeds meer bedrijven bestookt door kritische aandeelhouders

Elk jaar neemt het activisme onder aandeelhouders weer een beetje toe, bericht de Britse zakenkrant Financial Times (FT). 2019 was een recordjaar: nog nooit eerder waren er zoveel investeerders die zich tegen bedrijfsbeslissingen verzetten.

Het aantal bedrijven dat bestookt werd viel met 17 procent terug naar 187. En ook het geld dat activistische aandeelhouders in hun campagne staken slonk, van 66,4 miljard dollar in 2018 naar 42,2 miljard dollar in 2019. Maar het aantal activistische beleggers nam toe.

Veel van hen verzetten zich nog maar de eerste keer tegen het bedrijf waarin ze investeren. Denk aan hedgefonds Cat Rock Capital dat het opnam tegen Just Eat in het Verenigd Koninkrijk toen die zich verzette tegen een fusie met Takeaway.

Over fusies gesproken: 47 procent van alle campagnes in 2019 gingen over een mogelijke samensmelting met een ander bedrijf. In 2018 was dat nog maar 33 procent.

‘Geen stigma meer’

In ieder geval blijft het activistisch aandeelhouderschap groeien, verzekert Jim Rossman aan FT, hoofd van de adviesraad voor aandeelhouders bij investeringsbank Lazard.

‘De beweging van agressieve aandeelhouders verplaatst zich naar de mainstream’, klinkt het. ‘Er rust totaal geen stigma meer op campagnevoeren. Activisme is een vast onderdeel geworden van het bedrijfslandschap.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20