Nergens is de bedreiging door milieuproblemen, waaronder luchtverontreiniging en natuurrampen, voor stedelijke agglomeraties groter dan in Azië. Dat zegt een rapport van consulent Verisk Maplecroft, gebaseerd op een analyse van 576 steden over de hele wereld. De onderzoekers stelden daarbij vast dat in de ranglijst van de honderd meest kwetsbare steden van de planeet, Azië 99 vertegenwoordigers telt.
China, de grootste producent van broeikasgassen in de wereld, is in die top honderd met 37 steden vertegenwoordigd. India, dat in de wereldwijde emissie-rangschikking op een derde plaats staat, heeft in de lijst zelfs 43 vermeldingen.
India
In de top honderd is alleen Lima, de hoofdstad van Peru, de enige metropool die niet in Azië is gelegen. De onderzoekers ontdekten dat wereldwijd 414 metropolen – met een gezamenlijke populatie van 1,5 miljard mensen – een hoog risico lopen door vervuiling, watertekort, extreme hitte, natuurrampen en de impact van de klimaatverandering te worden getroffen.
Nergens in de wereld kon de studie – gebaseerd op negen verschillende parameters – een groter risico vaststellen dan in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.
‘India herbergt dertien van de twintig meest risicovolle steden ter wereld’, zeggen de onderzoekers. ‘Dit is een gevolg van de extreme niveaus die de metropool op het vlak van vervuiling van lucht en water kent. De Chinese steden Guangzhou en Dongguan, die voor zware overstromingen moeten vrezen, staan bovenaan de lijst van agglomeraties die door natuurlijke gevaren worden bedreigd.’
‘Osaka en Tokio tonen zich anderzijds bijzonder kwetsbaar voor aardbevingen en tyfoons. Singapore moet zijn hoge positie in de rangschikking toeschrijven aan de dreigende gevolgen van de milieuvervuiling en de klimaatverandering.’
Levenskwaliteit
‘Veel steden in de ranglijst moeten vrezen dat de klimaatverandering de bestaande weersgebonden risico’s nog zal versterken’, zegt Will Nichols, analist klimaatverandering bij Verisk Maplecroft. ‘Hogere temperaturen en de toenemende omvang en frequentie van extreme gebeurtenissen zullen de levenskwaliteit en economische groeivooruitzichten van veel steden over de hele wereld veranderen.’
De onderzoekers merken nog op dat vele Afrikaanse steden eveneens zware risico’s lopen om door de impact van de klimaatverandering te worden getroffen. ‘Deze agglomeraties hebben echter het minste vermogen om die effecten op te vangen en te verzachten’, zeggen de onderzoekers nog.
De studie merkt nog op dat de Schotse stad Glasgow op gebied van ecologische gevaren de meest veilige stad uit de rangschikking is.
‘Milieurisico’s moeten voor bedrijven een centrale overweging zijn om hun veerkracht te versterken en hun investeringen of vastgoedportefeuille te beschermen’, merkt Nichols nog op. ‘De identificatie van deze risico’s kan hen helpen een duidelijker beeld te krijgen van de kosten en baten van de investeringsbeslissingen die worden genomen.’