De Amerikaanse economie lijkt nog steeds robuust. De economische groei voor het derde kwartaal klokte af op 4,9%. Maar onder het wateroppervlak dreigt onheil. De kloof tussen Wall Street en Main Street lijkt enkel te groeien. Bbp-cijfers stijgen, de werkloosheid blijft laag en de consumptie houdt voorlopig stand. Maar In de bedrijfswereld tekent zich een gans ander beeld af. Vooral het startup-ecosysteem, dat na 2021 met massa’s gratis geld werd gebombardeerd, krijgt nu de eindfactuur gepresenteerd. Velen zetten hun activiteiten stop.
In het nieuws. Het aantal startups dat de voorbije maanden de boeken neerlegde is verdubbeld tegenover vorig jaar en verdrievoudigd tegenover het jaar daarvoor, blijkt uit berekeningen van Carta.

Dat is niet echte een verrassing, gezien de zeepbellen die zich tijdens de pandemie vormden, niet enkel in tech, maar zowat overal. Geld was goedkoop, overvloedig en alomaanwezig. Denk WeWork en FTX…
Waarde daalde met 75 à 90% sinds 2021
De details. Startups – de halen geld op wanneer investeerders de kans zien om dat geld te recupereren of te vermenigvuldigen bij een beursgang.
- Eens ze door dat geld heen zijn is er nood aan vers geld en wanneer de cijfers niet kloppen – wanneer er geen pad naar winstgevendheid is – wordt dat moeilijk.
- Ofwel wordt de waardering naar beneden toe herzien, ofwel wordt de onderneming gewoon stopgezet.
- Op de secundaire markt worden aandelen in noodlijdende startups aangeboden met een korting van 75 tot 90%. Analisten zien dit nog anderhalf jaar doorgaan.
De zoektocht naar goud
Zoom in. Startups geven de economie richting: ze creëren banen, zijn vaak innovatief en ontwikkelen nieuwe producten en diensten. Zo vergroten ze de concurrentie en helpen ze de economie te diversifiëren, wat het economisch ecosysteem veerkrachtiger maakt.
- Maar het startup-ecosysteem wordt gekenmerkt door een groot financieel risico dat één keer op tien een gigantische return on investment (ROI) genereert. Denk aan Google, Facebook, Uber etc… De negen andere investeringen verliezen meestal geld of gaan kopje onder.
- Dat betekent niet dat er geen nieuwe startups worden gesticht. Wel dat die vandaag minder personeel hebben, een lagere startwaardering meekrijgen en dus minder geld ophalen.
The Magnificent Seven
Zoom out. Case in point is dat de techsector de voorbije maanden voornamelijk gedragen werd door de zogenaamde ‘Magnificent Seven’. Maar ook die beginnen nu wat van hun pluimen te verliezen.
- Investeerders kiezen m.a.w. eieren voor hun geld, eerder dan opnieuw geld te investeren in start-ups met een grote risicofactor. De taart wordt met andere woorden kleiner. Dat de FED nu de rente op risicoloos 10-jarig staatspapier tot meer dan 5% heeft doen oplopen, helpt evenmin.
Conclusie. Uiteindelijk zal dit zich wreken op de consument die tot nader order de Amerikaanse economie draagt, met een bbp dat voor 70% afhankelijk is van consumentenuitgaven. Want vastgoedtransacties zitten in het slop, wat de waarde van vastgoed doet dalen. Hypotheken worden onbetaalbaar, de aandelenmarkten dalen, de kredietkaartschulden zitten op recordhoogte,… De consument zal dus vroeg of laat begrijpen dat hij minder rijk is dan hij dacht, waarna Wall Street en Main Street onvermijdelijk beter op elkaar afgestemd zullen raken.