Twee grafieken die aantonen dat de Amerikaanse economie minder robuust is dan Washington graag laat uitschijnen

Hoeraberichten over het uiteindelijk toch vermijden van een door velen voorspelde recessie in de VS, dankzij een stevige arbeidsmarkt en ondanks de moeilijk te temmen inflatie, deden de voorbije weken de ronde. Dagen voor het Silicon Valley Bank-debacle leek er nog een serieuze renteverhoging aan te komen. Onderstaande grafieken zullen ongetwijfeld ook Fed-voorzitter Jerome Powell aan het denken hebben gezet over de richting die hij moet inslaan.

Waarom is dit belangrijk?

Is de Amerikaanse economie toch minder robuust dan ze zich graag voordoet? Daar is iets voor te zeggen, want een parfum van 2008 verspreidde zich de voorbije dagen in snelvaart. Niet enkel omdat de overheid moest tussenkomen om twee banken te redden. Ook omdat data uit zowel de bedrijfswereld als de consumentenmarkt weinig goeds voorspellen.

In het nieuws. Onderstaande grafiek van de Washington Post over de Amerikaanse consumentenmarkt zorgt voor ongerustheid. 

Een parfum van 2008

  • Bijna 25 miljoen mensen hebben een betalingsachterstand op hun creditcard, autolening of persoonlijke lening, blijkt uit een analyse van Moody's. Sinds 2008 waren dat er nooit meer. 
  • Veel huishoudens lopen ook achter op hun energierekening: 20,5 miljoen woningen hadden in januari achterstallige rekeningen, volgens de National Energy Assis
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20