De Amerikaanse president Donald Trump wil in juli zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin ontmoeten. Dat melden bronnen binnen het Witte Huis. Trump stuurt zijn nationaal veiligheidsadviseur John Bolton naar Moskou om zo’n ontmoeting te regelen.
De ontmoeting moet doorgaan voor of na de NAVO-top, die op 11 en 12 juli in Brussel plaatsvindt. Daags daarna wordt Trump in het Verenigd Koninkrijk verwacht, waar hij naast de Britse koningin ook premier Therese May zal ontmoeten.
Het nieuws over de geplande ontmoeting tussen Trump en Poetin wordt in verschillende Europese hoofdsteden op nervositeit onthaald.
Groot-Brittannië en andere westerse NAVO-leden hebben getracht Poetin te isoleren na de annexatie van de Krim in 2014 en de vergiftiging van een voormalig Russische spion in Londen eerder dit jaar.
Tot grote verbazing van zijn westerse bondgenoten riep Trump eerder deze maand de G7 op om Rusland opnieuw tot het gezelschap van de belangrijkste industriestaten toe te laten.
Poetin wil het einde van de NAVO en van de EU
De Russische president Vladimir Poetin wil volgens specialisten de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en de Europese Unie ondermijnen. Dat zou ook de reden zijn geweest waarom Poetin liefst Donald Trump president van de Verenigde Staten zag worden. Het was immers bekend dat zowel de Navo als de Europese Unie op weinig sympathie van Trump konden rekenen.
Gevreesd wordt daarom dat Trump wel eens het ondenkbare zou kunnen aankondigen: dat zijn land na de Iran-deal, het klimaatakkoord van Parijs, de mensenrechtenraad van de VN en de TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), nu ook de NAVO verlaat.
VS zijn niet de bankier van Europa
Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump aangegeven de militaire samenwerking afhankelijk te maken van de financiële inspanningen die de partners deden. Het kan niet dat de meeste landen hun financiële verplichtingen ten opzichte van de Navo niet nakomen, aldus Trump, die de verdragsorganisatie ook ‘verouderd’ noemde.
Dat Trump wel degelijk een punt had blijkt uit het feit dat de lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie het voorbije jaar hun bestedingen in landsverdediging met bijna 5 procent hebben opgevoerd tegenover het jaar voordien.
Volgens NAVO secretaris-generaal Stoltenberg hebben inmiddels acht lidstaten de bestedingen tot het gevraagde niveau – 2 procent van het nationale bruto binnenlandse product – opgevoerd. Maar een groot aantal lidstaten blijft nog steeds achter, met België (0,9%) als slechtste leerling van de klas. Vele Europeanen vinden het blijkbaar nog altijd oké dat de Amerikaanse belastingbetaler voor hun veiligheid opdraait.
Merkel wil een van de VS onafhankelijk Europa, maar voor Defensie heeft ze geen geld
Nog een land dat geen oren had naar Trumps oproep is het Duitsland van Angela Merkel, dat in 2017 amper 1,22% van haar bbp aan de NAVO besteedde. In relatieve termen draagt Duitsland tot de NAVO minder bij dan landen zoals Portugal of Letland. Na een kwarteeuw bezuinigingen verhoogde de vorige Duitse regering weliswaar het defensiebudget, maar die aanvullende financiering heeft nog niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd.
En daar lijkt zich opnieuw een crisis te manifesteren. De Duitse bondskanselier laat geen gelegenheid voorbij gaan om te benadrukken dat Europa – met Trump in het Witte Huis – zijn toekomst in eigen handen moet nemen. Maar die woorden klinken erg hol wanneer blijkt dat ze niet bereid is fondsen vrij te maken voor de NAVO. Tel daarbij de erbarmelijke staat van de Bundeswehr en het begrotingssurplus dat het land jaar na jaar laat noteren en het is Merkel, eerder dan Trump die op de NAVO-top geïsoleerd dreigt te raken.
Poetin heeft een formidabel arsenaal aan hoogtechnologische wapens uitgebouwd
De Verenigde Staten hebben er al meermaals voor gewaarschuwd dat de macht en invloed van de NAVO door de budgetbeperkingen het voorbije decennium onder druk is komen te staan, terwijl China en Rusland hun budgetten hebben versterkt. Trump liet ook weten niet de bankier van Europa te willen zijn en dat een efficiënt EU-leger niet voor morgen is, weet hij ook. En net daar wringt de schoen.
Want volgens experts heeft het Westen haar defensie na de val van de Muur van Berlijn te sterk verwaarloosd. Vooral de dreiging vanuit Rusland wordt sterk onderschat, zei de Britse generaal en stafchef Sir Nick Carter recent nog.
“Terwijl onze strijdkrachten steeds verder worden gereduceerd en er voortdurend wordt bespaard op militair materiaal, heeft Vladimir Poetin een formidabel arsenaal van conventionele en hoogtechnologische wapens uitgebouwd”, aldus de Britse topmilitair. De VS daarentegen zijn nog altijd het sterkste leger ter wereld.