Brits topgeneraal: “Navo vandaag geen partij voor Rusland, dat in Syrië ervaring opdeed voor ‘wrede oorlog’”

Het Westen heeft haar defensie na de val van de Muur van Berlijn te sterk verwaarloosd. Vooral de dreiging vanuit Rusland wordt sterk onderschat. Dat heeft de Britse generaal en stafchef Sir Nick Carter gezegd in een speech voor het Royal United Service Institute.

“Terwijl onze strijdkrachten steeds verder worden gereduceerd en er voortdurend wordt bespaard op militair materiaal, heeft Vladimir Poetin een formidabel arsenaal van conventionele en hoogtechnologische wapens uitgebouwd”, aldus de Britse topmilitair.

Zo heeft Moskou het aantal rakkettenwerpers op zee en aan land uitgebreid met een factor 12. Het aantal langeafstandsraketten – die doelwitten kunnen treffen op 3.500 km – werd zelfs met een factor dertig vermenigvuldigd. Op die manier kunnen de Russen grote delen van het luchtruim afsluiten en er ongeveer doen waar ze zin in hebben.Carter zegt niet dat een Russische aanval imminent is, maar hij hekelt vooral het gebrek aan voorbereiding voor mocht het zo ver komen.

“Russen hebben enkel respect voor brute kracht en vandaag kunnen het VK, noch de Navo aantonen dat we een te duchten tegenstander zijn.”

Rusland is de meester van de grijze zone tussen oorlog en vrede

Carter verwees tenslotte naar de vele desinformatiecampagnes die de Russen hebben georkestreerd in de VS, het VK en zelfs bij het recente referendum in Catalonië. “De Russen zijn, samen met de Chinezen en de Noord-Koreanen, de meesters geworden van de grijze zone tussen oorlog en vrede.”“Die inspanningen hebben de doorsnee Rus er van overtuigd dat het Westen een bedreiging vormt. We worden voorgesteld als de vijand, of we dat nu goed vinden of niet. Poetin heeft – net als elke straatvechter – een vijand nodig om het respect dat hij opeist te rechtvaardigen.”Poetins leger, en vooral zijn luchtmacht, zijn de voorbije maanden ook gehard door de oorlogservaring die ze hebben opgedaan in Syrië. In Oekraine was dat niet mogelijk geweest. Volgens Carter heeft Rusland de oorlog in Syrië als een test case gebruikt om de paraatheid van zijn troepen en van langeafstandsraketten in een ‘wrede oorlog’ te testen.“Daar is een angstaanjagend gamma van ruim 150 nieuwe moordwapens ingezet. Ook heeft een groot aantal Russische officiers in Syrië ervaring opgedaan die niemand heeft.”Het Kremlin heeft in Syrië verder ook geëxperimenteerd met grote aantallen drones, die precieze doelwitten kunnen lokaliseren alvorens aan een extreem snel tempo raketten af te schieten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20