Stappenplan: Schulden afbetalen

Er doet al jaren een misverstand de ronde dat enkel mensen met een bijstandsuitkering en kansarmen schulden maken die zij niet af kunnen betalen. De feiten liggen echter beduidend anders want ook mensen met een bovenmodaal inkomen hebben te maken met financiële problemen. Uit schaamte voor hun schulden deinzen zij echter terug om deskundige hulp in te roepen. Door verharding van de maatschappij en de verwachting dat je zelf je financieel zaken op orde houdt, wordt dit schaamtegevoel alleen maar verder aangewakkerd. In het bijzonder hoger opgeleiden wordt dikwijls zwaar aangerekend als ze hun financiële boontjes niet zelf weten te doppen. Een gevoel van schaamte laat mensen met schulden dan ook vaak zwijgen over financiële nood.

Gevolgen van schulden

Schulden hebben is helaas vaak een erg groot probleem en de schulden kunnen het gevolg zijn van uiteenlopende factoren en een sluipend proces dat lastig gestopt kan worden. Bij schulden hulp gaan zoeken zou dan ook de eerste stap dienen te zijn. Schulden hebben is niets om je voor te schamen en financiële hulp zoeken evenmin. Vaak ben je namelijk buiten je schuld om in geldnood geraakt, bijvoorbeeld doordat:

  • derden (vaak kredietverstrekker) je geld willen lenen, maar je financiële situatie of de economische voorwaarden niet goed in weten te schatten,
  • uitblijvende alimentatie die uitblijft,
  • het overlijden van je partner.

Door dit soort tegenslagen kun je in een benarde financiële situatie terechtkomen met achterstallige betalingen, schaamte en steeds groter wordende geldnood.

Schulden zelf saneren

Als je niet in aanmerking komt voor een schuldhulptraject dan kun je ook zelf je schulden saneren, bijvoorbeeld door:

  • gebruik te maken crowdfunding.
  • zelf een aflossingsplan op te stellen.

Met het verworven geld kun je dan je schulden financieren.

In het bijzonder hoger opgeleiden die schulden hebben, zijn vaak niet te porren voor een schuldsaneringsproject met strenge budgettaire regels. Om echter in aanmerking te komen voor finale kwijting, dien je, binnen een relatief korte periode, zoveel mogelijk van je schulden af te betalen. Er zal dan van je verwacht worden dat je dan op bijstandsniveau gaat leven en rondkomt een klein bedrag per week. Wanneer je voorheen een goed inkomen en een omvangrijk uitgavenpatroon gewend was, dan zal dit ion de regel niet meevallen.

Stappenplan: schulden saneren

Om je schulden te saneren kun je stapsgewijs te werk gaan.

  • Stel orde op zaken in je administratie zodat je weet wat er financieel allemaal mis,
  • Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven door een duidelijk overzicht te maken van al het geld dat binnenkomt en uit wordt gegeven. Specificeer alle bedragen zodat je weet waar het geld vandaan komt en waaraan het wordt uitgegeven.
  • Alle rekeningen die nog niet betaald zijn, sorteer je op datum dat deze betaald dienen te zijn. Hierbij dien je kosten voor je huur of hypotheek en zorgkosten als extra belangrijk te beschouwen.
  • Bekijk op welke punten je kunt besparen. Doe dit op een realistische manier: het abonnement op je favoriete tijdschrift en geregeld uit eten gaan zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk en dienen te worden geschrapt totdat je financiële situatie weer gezond is.
  • Het geld dat je op die manier bespaart gebruik je vervolgens om eventuele betalingsachterstanden bij te werken en je schulden af te lossen.

Tips om geld te besparen

  • Pinnen kan ervoor zorgen dat je ongemerkt meer geld uitgeeft dan verantwoord is. Meerdere kleine pintransacties kunnen dan ook snel behoorlijke bedragen worden. Wanneer je gaat winkelen dan is het verstandig om je aankopen contact te betalen met een verantwoord te besteden budget dat je vooraf hebt bepaald.
  • Boodschappen doe je bij voorkeur slechts één keer per week om te voorkomen dat je allerlei verleidelijke aanbiedingen koopt. Koop enkel huismerken en voordeelverpakkingen en doe alle boodschappen bij één supermarkt. Koopjesjagen betekent immers vaak hogere kosten door extra aankopen die op meerdere plaatsen worden gedaan.
  • Win informatie in over de afbetaling van restschulden. Soms kan het interessant zijn om meerdere leningen samen te voegen tot één nieuwe lening met een lagere rente. Een verergering van je financiële situatie is uiteraard onwenselijk.
  • Neem contact op met schuldeisers en probeer een gunstige betalingsregeling te treffen.
  • Verkoop oude, maar nog bruikbare, spullen om wat geld binnen te krijgen. Ook je auto verkopen kan vaak interessant zijn. Een poosje zonder auto is wellicht mogelijk, evenals een goedkopere auto aanschaffen.
  • Probeer meer geld te verdienen door een (tweede- of beter betaalde) baan te zoeken of voltijds te gaan werken.
Meer