Stakingen bij de Amerikaanse spoorwegen op til: waarom is dat slecht nieuws voor de Fed?

In de Verenigde Staten (VS) dreigen de vakbonden van de spoorwegen het werk neer te leggen. Ze eisen onder meer betere loonvoorwaarden. Zo’n sociale actie kan de inflatie verder de hoogte injagen. Dat is slecht nieuws voor de Federal Reserve, die net alles in het werk stelt om de geldontwaarding te temperen.

Waarom is dit belangrijk?

Niet alleen in ons land lopen de sociale spanningen hoog op. Ook in andere landen organiseren de vakbonden acties voor meer koopkracht. In tegenstelling tot in België worden in veel landen de lonen niet automatisch aangepast aan de stijgende levensduurte. Dat is onder meer het geval in de Verenigde Staten, waar het personeel van de spoorwegbedrijven dreigt het werk neer te leggen.

In het nieuws: in de Verenigde Staten zijn de vakbonden van de spoorwegbedrijven bereid om te staken voor meer koopkracht en betere arbeidsvoorwaarden.

  • Twee spoorwegvakbonden bereikten in september voorlopige overeenkomsten met de spoorwegbedrijven, maar hun leden weigerden die goed te keuren.
  • Verschillende belangenorganisaties hopen dat het Witte Huis met een oplossing over de brug komt. Marty Walsh, de Amerikaanse minister van Arbeid, laat alvast weten dat het Congres zal ingrijpe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20