Bijna nergens anders in Europa wordt er zoveel gestaakt als in België

Uit cijfers van de Europese vakbondsorganisatie Etui blijkt dat er in bijna geen enkel ander Europees land zoveel gestaakt wordt als in België, op één na van Frankrijk.

Waarom is dit belangrijk?

De vakbonden organiseren op 9 november een nationale stakingsdag. Die oproep om het werk neer te leggen, wordt weliswaar met veel kritiek onthaald. Werkgevers en enkele politici wijzen onder meer op de slechte timing. De bedrijven worden, net zoals de gezinnen, zwaar getroffen door de stijgende energieprijzen. Het risico op een recessie is zeker niet onbestaande.

In het nieuws: Tussen 2010 en 2019 waren er in België jaarlijks gemiddeld 97,7 stakingsdagen per 1.000 werknemers, blijkt uit cijfers van Etui.

  • Enkel in Frankrijk ligt dat cijfer nog hoger. Gedurende diezelfde periode telde de Europese vakbondsorganisatie bij onze zuiderburen gemiddeld 127,6 stakingen per 1.000 werknemers.

Impact coronacrisis

De cijfers tonen ook aan dat de coronacrisis een grote impact had op het aantal stakingsdagen.

  • In ons land kwam het aantal stakingsdag
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer