Staking piloten Brussels Airlines: heb je recht op een schadevergoeding als je vlucht geannuleerd wordt?

Staking piloten Brussels Airlines: heb je recht op een schadevergoeding als je vlucht geannuleerd wordt?
Brussels Airlines – (Photo by Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images)

De sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines houdt aan. Deze keer leggen de piloten het werk neer. Ze plannen een staking van 27 tot en met 30 maart. Dat is net bij de start van de paasvakantie. Wat als je daardoor niet kunt vliegen? Heb je recht op een schadevergoeding?

In het nieuws: Een kleine maand nadat (een deel van) het cabinepersoneel van Brussels Airlines het werk heeft neergelegd, organiseren deze keer de piloten sociale acties.

  • De piloten eisen onder meer een betere verloning. Tijdens de coronacrisis heeft het personeel toegevingen gedaan, maar nu Brussels Airlines het financieel weer beter doet, willen ze een deel van de koek. Eerder deze week zag het er nog naar uit dat er een akkoord in de maak was, maar de gesprekken zijn uiteindelijk woensdagavond afgesprongen.
  • “De vakbonden en directie hadden al een voorakkoord over de loonsverhoging van de piloten, waar iedereen zich in kon vinden. Toch kwam de werkgever gisteren op een aantal zaken terug”, zegt Jolinde Defieuw van de Christelijke vakbond, tegenover VRT NWS. “Zo kwamen er extra voorwaarden bij, onder andere over hogere flexibiliteit en productiviteit. De piloten beschouwden dat als woordbreuk en konden daar niet akkoord mee gaan.” De directie zou onder meer de hogere lonen willen compenseren door piloten minder weekendrust te geven. En dat is onaanvaardbaar voor de vakbonden.

Wat betekent dit voor de passagiers?

Duiding: Die sociale acties zullen ongetwijfeld veel reizigers treffen. Wat kan je doen als jij één van de gedupeerden bent?

  • In 2004 heeft het Europees parlement een verordening goedgekeurd die de rechten van passagiers beter beschermt. Indien de vlucht geannuleerd is, is de maatschappij verplicht om je te informeren, bijstand te verlenen en indien nodig opvang te voorzien.
  • De luchtvaartmaatschappij moet bij een staking een alternatieve vlucht voorstellen. Je bent vrij om te bepalen als je het voorstel aanvaardt. Indien je niet akkoord gaat, moet de maatschappij je vliegticket (en de eventuele terugreis) terugbetalen.
    • Deze regeling geldt voor alle vluchten die vertrekken vanaf een luchthaven van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
  • Je komt ook in aanmerking voor een schadevergoeding (artikel 7 in de Europese verordening). Die compensatie schommelt tussen 250 en 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject.
    • 250 euro voor alle vluchten tot en met 1500 kilometer;
    • 400 euro voor alle intracommunautaire vluchten van meer dan 1500 kilometer, en voor alle andere vluchten tussen 1500 en 3500 kilometer;
    • 600 euro voor alle vluchten die niet onder de twee bovenstaande regelingen vallen.
    • Opgelet: Die vergoeding krijg je niet automatisch. Je moet zelf klacht indienen bij de klantendienst van de luchtvaartmaatschappij.
    • Ook dit nog: Het hof van Justitie van de Europese Unie heeft in 2009 beslist dat de passagiers van vluchten met een vertraging van minstens drie uur ook in aanmerking komen voor de bovenstaande compensatieregeling.
  • Een luchtvaartmaatschappij moet geen vergoeding betalen als er sprake is van overmacht, zoals hevig stormweer, of indien je minstens twee weken vóór de vertrekdatum op de hoogte werd gebracht van de annulatie.
    • Aangezien de staking volgende week al plaatsvindt, wordt niet aan de bovenstaande voorwaarde voldaan. Nico Cardone, woordvoerder bij Brussels Airlines, laat aan Het Nieuwsblad weten dat de getroffen reizigers een mail en/of sms zullen krijgen met daarin twee opties: omboeken naar een andere vlucht of hun geld terugvragen.  “We proberen die informatie altijd een paar dagen op voorhand te delen”, klinkt het. “Voor de vluchten van volgende woensdag gaan we vandaag of ten laatste morgen afkloppen.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.