Nieuwe staking piloten Brussels Airlines niet uitgesloten als akkoord met directie uitblijft

Uit een brief van de vakbonden aan de personeelsleden van Brussels Airlines, die Business AM kon inkijken, blijkt dat de piloten overwegen om iedere zondag tussen 26 februari en 26 maart te staken. “Momenteel staat er nog niets vast. De onderhandelingen zijn nog volop aan de gang”, laat Tim Roelandt, secretaris van het ACLVB, weten aan onze redactie.

Waarom is dit belangrijk?

Brussels Airlines heeft het tijdens de coronapandemie zwaar te verduren gekregen. Door de strenge lockdownregels was reizen tijdens bepaalde periodes zo goed als onmogelijk. Een besparingsprogramma "reboot" moest de luchtvaartmaatschappij door de crisis loodsen. Dat werd achteraf versterkt naar "reboot plus." Het besparingsprogramma ligt nu aan de basis van de spanningen tussen de directie en vakbonden van Brussels Airlines.

In het nieuws: De vakbonden en de directie van Brussels Airlines hebben nog geen akkoord bereikt over een indexering van het cafetariaplan. Eerder deze maand zaten de sociale partners op het ministerie van Arbeid samen met een sociaal bemiddelaar, maar de verzoeningsgesprekken hebben tot op vandaag niets opgeleverd. 20 februari werd daarbij naar voren geschoven als “deadline” om alsnog een akkoord te bereiken.

  • In de brief aan het personeel wordt er gesproken om vier zondagen – tussen 26 februari en 26 maart – op rij het werk neer te leggen indien er geen akkoord uit de bus komt. Ook daarna kunnen er nog acties volgen. “Zonder een akkoord op 20 februari zullen we vragen aan de directie om de salarissen en het cafetariaplan van de piloten te herevalueren”, klinkt het.
  • Via het cafetariaplan krijgen werknemers als onderdeel van hun loon een budget om zelf een pakket extralegale voordelen, zoals extra vakantiedagen, een pensioenverzekering of een smartphone, samen te stellen. De werkgever stelt doorgaans een lijst op van voordelen waar ze kunnen uit kiezen.
  • Volgens Roelandt is het nog te voorbarig om te zeggen dat er sociale acties zullen volgen. “Alles hangt af van hoe de onderhandelingen verder zullen verlopen. Die zijn nog volop aan de gang”, klinkt het. “Indien we niet tot een vergelijk komen, zullen we nagaan of juridische of sociale acties gepast zullen zijn. Voor de duidelijkheid: er is nog geen stakingsaanvraag ingediend. Het bericht dat we hebben uitgestuurd is in de eerste plaats bedoeld om druk te zetten op de directie en het management.”
  • Hij voegt eraan toe dat de onderhandelingen eventueel na 20 februari kunnen worden voorgezet. 

De details: Naar aanleiding van het transformatieplan “Reboot Plus” hebben de vakbonden met de directie in 2020 een CAO afgesloten, waarbij de piloten 30 procent van hun loon krijgen via het cafetariaplan.

  • De vakbonden en de piloten hekelen dat het cafetariaplan niet geïndexeerd wordt. Ze werden, net zoals velen onder ons, dan ook verrast door de immens hoge inflatie van het voorbije jaar. In december bedroeg de inflatie maar liefst 10,35 procent. Die is deze maand overigens gedaald tot 8,05 procent.
  • Vorig jaar waren er op 23, 24 en 25 juni ook al vakbondsacties van de piloten bij Brussels Airlines. Toen was het cafetariaplan ook al één van de discussiepunten.

Opmerkelijke keuze

Opvallende datums: “Indien de vakbonden alsnog beslissen om het werk vier opeenvolgende zondagen neer te leggen, zou dat een opvallende beslissing zijn”, zegt luchtvaartexpert Luk De Wilde in een reactie aan onze site.

  • “Tijdens gewone werkdagen is het voor de luchtvaartmaatschappij eenvoudiger om via partnermaatschappijen alternatieve vluchten in te leggen. Dat is veel moeilijker op zondagen”, verduidelijkt hij. “Bovendien begint op 26 februari de krokusvakantie waardoor een mogelijke staking hinder kan veroorzaken bij de vakantie-uittocht.”
  • “Een nieuwe staking is nefast voor het imago van Brussels Airlines maar ook voor Brussels Airport. Niemand is erbij gebaat. Een staking is ook niet goed om het vertrouwen van de reiziger terug te winnen na twee moeilijke coronajaren in de luchtvaart”, aldus De Wilde.

CEO stapt op

Wijziging aan de top: Intussen heeft Brussels Airlines aangekondigd dat Peter Gerber opstapt als CEO van de luchtvaartmaatschappij. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Hij neemt ook afscheid van het Duitse moederbedrijf Lufthansa.

  • Christina Foerster volgt hem tijdelijk op bij Brussels Airlines.
  • Het is onduidelijk of het ontslag iets te maken heeft met de sociale spanningen binnen het bedrijf. Er wordt in het persbericht geen reden gegeven voor zijn vertrek.
  • Gerber gaat aan de slag bij Condor, een concurrent van Lufthansa.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.