Staking De Lijn: lichte hinder in Vlaanderen op eerste dag

Op de ochtend van de eerste dag van de staking bij De Lijn is er slechts lichte hinder te merken. De staking kan in principe tot vrijdag duren.

‘We stellen vast dat over heel Vlaanderen minder bussen uitrijden. Het is nog niet duidelijk hoe de rest van de dag zal verlopen’, zegt woordvoerder Sonja Loos van De Lijn maandagochtend.

Beperkte hinder

Het ACOD had een stakingsaanzegging ingediend voor de periode van 30 december tot 3 januari. Maandagochtend begint de staking met enkele bussen die niet uitreden, maar de hinder is voorlopig beperkt. Het blijft onduidelijk welke impact de staking de rest van de dag zal hebben.

Loos benadrukt dat er op de website en in de applicatie van De Lijn in real time wordt gecommuniceerd. Bussen die niet uitrijden, verschijnen ook niet in de online dienstregeling.

De socialistische vakbond koos voor een staking om haar ongenoegen te uiten over de directie van De Lijn. Ze vragen geen extra loon, maar willen meer begrip voor de bezorgdheden en problemen van het personeel. ‘Dit bedrijf functioneert niet meer op een normale manier’, zegt ACOD in de krant Het Nieuwsblad.

‘Profileringsdrang’

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) laat weten dat ze de staking betreurt. ‘De Lijn kampt nu al met een negatieve perceptie en dat wordt enkel erger. Het gaat niet om fundamentele problemen, anders hadden de andere vakbonden meegedaan. Dit is pure profileringsdrang voor de sociale verkiezingen in mei’, zegt ze aan Het Nieuwsblad.

Nog volgens de bevoegde minister situeert het probleem zich niet bij De Lijn-topman Roger Kesteloot. Hij blijft het vertrouwen van Peeters behouden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20