Staking bij AB InBev voorbij

De 24-urenstaking bij brouwerij Ab InBev is voorbij. Dat meldt het ACV.

Woensdag werd er gestaakt bij AB InBev. De vakbonden eisten een uitgebreidere werkzekerheidsgarantie en een correcte berekening van lonen en van de RSZ-aangifte. Het werk is neergelegd in Leuven, Jupille, Hoegaarden en Belle-Vue. Die staking is nu afgelopen, zegt ACV-secretaris Kris Vanautgaerden.

Problemen met loon en RSZ-aangifte

Het grootste struikelblok voor de vakbonden zit hem in de uitbetaling van de lonen. AB InBev slaagt er volgens Vanautgaerden maar niet in om de lonen van de werknemers correct uit te betalen. ‘Dat is een gevolg van het feit dat de directie in 2011 de loonadministratie uitbesteed heeft aan een externe firma die eerst vanuit Praag, daarna vanuit India opereerde. De input vanuit België geeft in India kennelijk niet dezelfde output, want er blijven veel fouten. De afgelopen drie jaar is het probleem zeer acuut geworden’, aldus de vakbondsman.

Een ander probleem zijn de fouten in de RSZ-aangifte. ‘Door een verkeerde verwerking van data in India wordt het aantal effectief gewerkte dagen niet correct geregistreerd door het sociaal secretariaat in ons land en dus foutief doorgegeven aan de RSZ-administratie. Dat heeft op termijn onder meer consequenties voor de pensioenberekening’, aldus Vanautgaerden.

Werk hervat

Overleg draaide eerder op niets uit en tijdens de nacht van dinsdag op woensdag is er gestaakt. In de nacht van woensdag op donderdag zijn de stakingsposten stopgezet en het werk is donderdag hervat, aldus de vakbondsman. De vakbonden verwachten dat de directie met een kalendervoorstel komt.

Een geplande vergadering vandaag/donderdag is uitgesteld, zo communiceerde AB InBev eerder. Dat uitstel moet de rust laten terugkeren.

Bron: Belga

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20