“Stagflatie is voortaan ons basisscenario”: vrees voor recessie met hoge prijzen zwelt aan

Almaar meer economen waarschuwen voor het slechtst mogelijke scenario: de giftige cocktail van nulgroei en oplopende inflatie.

“Duitse bedrijven lijken te beseffen dat de oorlog een grotere spelbreker is voor de Duitse economie dan Covid ooit is geweest”, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie op de vrijdag gepubliceerde IFO-barometer, de belangrijkste graadmeter van het Duitse ondernemersvertrouwen.

De inschatting van het huidige ondernemersklimaat is weliswaar nog niet gezakt tot het bodemniveau van maart 2020, het begin van de coronacrisis, maar de verwachtingen van de ondernemers over de nabije toekomst ploffen als lood naar beneden.

“Met de oorlog in Oekraïne zijn de vooruitzichten voor de Duitse economie drastisch veranderd. Terwijl een maand geleden de economische vooruitzichten voor Duitsland er rooskleurig uitzagen en een sterke opleving in de maak was, is nu stagflatie het meest waarschijnlijke scenario geworden”, schrijft Brzeski.

Hij ziet drie elementen de komende maanden op zowel de economische vraag als het aanbod wegen:

  • Hogere energie- en grondstoffenprijzen dan aan het begin van het jaar, en waarschijnlijk voor lange tijd
  • Nieuwe verstoringen in de toeleveringsketen bovenop de oude, met een groot risico dat deze ketens voorgoed zullen worden verstoord
  • Grote onzekerheid en angst bij consumenten en ondernemers

Tussen hoop en vrees

Stagflatie in Duitsland zou ook slecht nieuws zijn voor het Belgische bedrijfsleven, want Duitsland is de locomotief van onze economie en de eerdere groeiprognoses voor België waren al de laagste van de eurozone. Het Belgische consumentenvertrouwen is al ingestort. Bij de ondernemers ebt het vertrouwen ook weg, maar minder bruusk.

Brzeski staat niet alleen met zijn sombere voorspelling. Ook Voka-econoom Bart Van Craeynest wijst op recessiegevaar, net als economen in Nederland.

Maar niet iedereen is even pessimistisch. De economen van Deutsche Bank houden vast aan hun eerdere groeiprognose: 2,8 procent voor de eurozone in 2022 en 2,2 procent in 2023. “Sommigen spreken of vrezen zelfs voor een stagflatie-scenario, maar met zulke groeicijfers zitten we daar niet. Daarvoor zou de groei beneden 1 procent moeten dalen”, zegt beleggingsstrateeg Wim D’Haese.

“Het grootste risico voor de economische groei in de eurozone is het beperken of helemaal afsnijden van de invoer van Russische energie. In dat geval is zelfs een recessie onvermijdbaar, maar het is alleszins niet ons basisscenario.”

(ns)

Meer