Volgens het rapport van het Amerikaanse Labor Department (ministerie van Arbeid) van september kwamen er vorige maand 194.000 banen bij in de Amerikaanse economie. De prognose was echter 500.000 nieuwe jobs. Peter Schiff, hoofdeconoom van Euro Pacific Capital, meent dat het zwakke banenrapport in combinatie met de algemene prijsstijgingen maar één iets kan betekenen: stagflatie is een feit.
“Stagflatie is hier!”
Waarom is dit belangrijk?
Peter Schiff, gekend cryptocriticus en goudstier, neemt in zijn podcast de economische situatie onder de loep. Schiff, die nooit de meest positief ingestelde analist was, voorspelt al jaren een grote economische crisis. Hij ziet nu tekenen van stagflatie: een situatie waarin de inflatie hoog is (geldontwaarding, torenhoge prijzen), de economische groei vertraagt, en de werkloosheid steeds hoog blijft. Hij is overigens niet de eerste econoom die hierover aan de alarmbel trekt: Nouriel Roubini ging hem hierin voor.Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, had gezegd dat een “behoorlijk” jobrapport ervoor zou zorgen dat de Amerikaanse centrale bankenkoepel begon met het afbouwen van zijn steunprogramma.
“Als dit het cijfer was waar de Fed zijn hoop in stelde, dan is het duidelijk, nu dit cijfer bekend is, dat (de centrale bankenkoepel niet tot tapering gaat overgaan) (…) En: “dat de Fed gewoon bluft als het beweert dat het de steunmaatregelen gaat stoppen,” aldus Schiff.
Schiff wijt de ontwaarding van de dollar aan de steunmaatregelen die de Fed heeft genomen aan het begin van de coronapandemie (en blijft nemen). Hoe meer dollars de Fed creëert, hoe minder de bestaande dollars waard worden.
Minder overheidsbanen
Een sterke daling van het aantal banen bij de overheid heeft de totale banengroei doen afnemen. Zoals Peter opmerkte, is dat niet noodzakelijk een slechte zaak.
“De enige manier om overheidspersoneel te betalen is via belastingen. Dus als er geen overheidspersoneel meer werkt, is dat eigenlijk een voordeel voor de belastingbetaler, want die is verlost van de last om hun salarissen te betalen. En natuurlijk, veel van het regeringswerk dat gedaan wordt, verstoort de productiviteit. We zijn eigenlijk beter af zonder die werknemers, omdat de werknemers gewoon de productiviteit van alle anderen in de weg staan.”
Arbeidsparticipatie
Hoewel de banengroei dus achterbleef op de verwachtingen, daalde de werkloosheid van 5,2% naar 4,8%. “Op het eerste gezicht lijkt dat positief. Maar een van de redenen waarom dat cijfer is gedaald, is dat veel mensen simpelweg de werkende klasse hebben verlaten. De arbeidsparticipatie daalde van 61,7% naar 61,6%.”
Volgens Schiff is dit nog een reden waarom de Fed waarschijnlijk niet direct zal taperen. Powell heeft gezegd dat hij naar de arbeidsparticipatie kijkt.
“De gemiddelde uurlonen stegen met 0,6%, maar de reële lonen blijven dalen. De inflatie vreet de inkomensstijging op.”
Obligatiemarkten
Ondertussen steeg de olieprijs tot boven de 80 dollar per vat. Dit is de eerste keer sinds 2014 dat we olie zo hoog hebben gezien. Schiff denkt dat de stijgende olieprijzen, samen met de stijgende grondstofprijzen in het algemeen, de obligatiemarkt hebben afgeschrikt. Normaal gesproken zouden zwakke economische cijfers de obligatiekoersen doen stijgen en de rente doen dalen. In plaats daarvan gingen de obligatierentes omhoog vanwege de inflatie.
“Obligatierendementen stijgen alleen vanwege de inflatie. Ze stijgen niet door een sterke economie, maar door hogere inflatie. Dat is niet negatief voor goud. Inflatie die obligatiekoersen omlaag drijft, zou ook de goudprijs naar omhoog moeten stuwen. De enige reden waarom dat niet zo is, is omdat de markt nog steeds verwacht dat de Fed de inflatie zal bestrijden. Elke keer dat we meer bewijs zien van hogere inflatie, wordt goud gehamerd, omdat beleggers ervan uitgaan dat de Fed iets gaat doen. Het verhaal gaat ongeveer als volgt: de Fed dacht dat inflatie van voorbijgaande aard was en ze hadden het mis. En omdat ze het mis hadden en er steeds meer bewijs komt dat aantoont dat ze het mis hadden, moet de Fed nu haar beleid wijzigen en agressiever worden.”
Desondanks kopen beleggers geen goud
Normaal zou inflatienieuws in combinatie met zwakke economische gegevens een grote plus zijn voor goud. Goud steeg aanvankelijk door het slechte nieuws – zoals je zou verwachten. Maar een stijging van de rentetarieven en obligatierendementen wogen op het gele metaal en de rally ebde weg.
“Mensen kopen geen goud als inflatiehedge omdat ze denken dat er geen inflatie is om te hedgen, omdat ze erop vertrouwen dat de Fed het vuur gaat doven voordat het echt gaat branden.”
“Waar het op neerkomt is dat we een zeer zwak banenrapport hebben. We hebben stijgende olieprijzen. We hebben stijgende obligatierendementen, dus de rente stijgt in plaats van te dalen om een zwakke economie te stimuleren. De dollarindex daalde.”
Concluderend: “Een zwakke dollar met stijgende consumentenprijzen, stijgende obligatierendementen en zwakke economische gegevens – dat betekent stagflatie. Ik bedoel, stagflatie is hier.”
(NS)