Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) neemt ontslag

Eva De Bleeker (Open Vld), de staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, heeft op vrijdag haar ontslag aangeboden. Ze zal worden opgevolgd door Alexia Bertrand, de fractieleidster voor MR in het Brusselse parlement. 

“Het is voor mij onmogelijk geworden om te functioneren, daarom heb ik mijn ontslag aangeboden”, aldus De Bleeker tijdens een zeer korte persconferentie op vrijdag.

Het was een zware week voor de politica, die flink onder vuur lag vanwege een “materiële fout” die ze had gemaakt in de begrotingsteksten, in verband met de BTW-verlaging op gas en elektriciteit. De staatssecretaris had namelijk de kosten van die belastingsverlaging meegerekend, zo’n 1,3 miljard euro, zonder de accijnzen op te nemen die in de plaats zouden komen.

De Bleeker moest haar fouten rechtzetten, maar ook de nieuwe gecorrigeerde begrotingsteksten bleken vol fouten te staan. 

Als gevolg groeide de frustratie achter de schermen bij Vivaldi, waardoor de politica op vrijdagmiddag langs moest komen op het kantoor van premier De Croo en voorzitter Egbert Lachaert (beiden Open Vld). Daar werd duidelijk dat haar positie niet langer houdbaar was.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.