Meer en meer financiële instellingen lanceren speciale acties om een deel van de miljarden uit de eenjarige staatsbon, die op 4 september afloopt, aan te trekken. Toch is niet iedereen bereid om deel te nemen aan die prijzenslag. Argenta blijft bijvoorbeeld aan de zijlijn staan.
Context: De Van Peteghem-bon loopt op 4 september af. Die dag komt er maar liefst 22,6 miljard euro, inclusief interesten, aan spaargeld vrij.
- Tal van financiële instellingen lanceren in aanloop naar die dag nieuwe spaarproducten, gaande van kasbons tot spaarverzekeringen, om de spaarders te overtuigen een deel van hun staatsbongeld bij hen te parkeren. Anderen trekken dan weer de rente van bestaande producten op.
- Deze week trok bijvoorbeeld de grootbank ING nog alle aandacht naar zich toe. Die heeft twee termijnrekeningen, met een looptijd van zes en twaalf maanden, op de markt gebracht waarvan de rente kan oplopen tot 4 procent bruto. Intussen hebben Deutsche Bank en Beobank al gereageerd op de actie van ING door zelf de rente op één of meerdere termijnrekeningen te verhogen.
- De termijnrekeningen van Deutsche Bank zijn enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro kan sparen. Bij ING kan je al een termijnrekening openen vanaf 250 euro. Beobank laat je sparen met eender welk bedrag.
Niet iedereen jaagt op miljarden uit staatsbon
In het nieuws: Peter Devlies, CEO van Argenta, liet bij een toelichting van de kwartaalresultaten weten dat Antwerpse bank niet met “eenmalige stunts” zal deelnemen aan de slag om de staatsbonmiljarden. Devlies wil zich naar eigen zeggen toespitsen op eenvoud en nabijheid.
- Meer zelfs, Argenta heeft onlangs de voorwaarden voor enkele termijnrekeningen aangescherpt. Zo brengen de formules met een looptijd van 1, 1,5 en 3 jaar voortaan respectievelijk 2,9, 3,1 en 2,8 procent bruto op voor inlagen tot 50.000 euro, tegenover tot 250.000 euro voorheen. Wie meer spaart, ziet de rente dalen tot respectievelijk 2,7, 2,9 en 2,6 procent.
- Een vergelijking van Spaargids.be leert ons dat de termijnrekeningen van Argenta niet tot de meest lucratieve formules op de markt behoren. Wie zijn geld voor één jaar vastklikt, ontvangt een rente van 2,9 procent bruto, oftewel 2,03 procent netto. Momenteel zijn er acht banken waar de eenjarige termijnrekeningen meer geld in het laatje brengen.
Nieuwe tak26-verzekeringen
Opgemerkt: Terwijl Argenta aan de zijlijn blijft staan, kondigt de verzekeraar Athora Belgium de lancering van enkele nieuwe spaarverzekeringen aan om te concurreren met de spaarproducten van de banken. Die zijn vanaf 5 september beschikbaar.
- Het gaat hier specifiek om twee tak26-verzekeringen, genaamd Safe Horizon 3 en Safe Horizon 5. Ze hebben een looptijd van drie en vijf jaar.
- Athora Belgium vergelijkt die verzekeringsproducten met de kasbons. De rente wordt voor de volledige looptijd van het contract vastgelegd. Wie geld opzijzet via Safe Horizon 3 ontvangt een rente van 2,7 procent bruto. Dat tarief loopt op tot 2,75 procent voor Safe Horizon 5.
- Net zoals bij de kasbons en termijnrekeningen int de fiscus een roerende voorheffing van 30 procent. De twee tak26-verzekeringen brengen daardoor respectievelijk 1,89 en 1,925 procent netto op.
Vooruitblik: De overheid plant bovendien de uitgifte van twee nieuwe staatsbons, met een looptijd van één en tien jaar.
- We komen vrijdag te weten hoeveel die in het laatje zullen brengen. Als we ons baseren op de marktrente zal de eenjarige staatsbon gepaard gaan met een rente van ongeveer 2,6 procent. Het nettorendement na roerende voorheffing zou dan 1,82 procent bedragen.
- Intekenen kan van 5 september tot en met 12 september voor wie dat doet via de Dienst van het Grootboeken. De deadline wordt opgeschoven naar 13 september voor wie aanklopt bij een bank.