De Zuid-Aziatische eilandstaat Sri Lanka heeft de verkoop van brandstof voor niet-essentiële voertuigen geblokkeerd. Het land zit momenteel in een diepe economische crisis.
De economische malaise van Sri Lanka neemt steeds grotere proporties aan. De verschillende wereldwijde crises en het economische wanbeheer van de regering, leiden tot massale straatprotesten, voedsel- en brandstoftekorten in het land.
Tot 10 juli mogen enkel essentiële diensten zoals de gezondheidszorg, voedseltransport en het openbaar vervoer (dat ook beperkt wordt) brandstof tanken in Sri Lanka. Dat heeft de Sri Lankaanse regering beslist. In stedelijke gebieden zijn scholen ook gesloten en de 22 miljoen inwoners van het land zijn opgedragen thuis te werken.
Schuldenberg
Het land verkeert in een stevige economische crisis en worstelt met het betalen van voedsel en brandstof voor zijn bevolking. Bandula Gunewardena, een woordvoerder van de regering van Sri Lanka, zei aan de BBC dat zijn land “nog nooit met zo’n ernstige economische crisis te maken heeft gehad”.
Afgelopen week zei Ranil Wickremesinghe, de premier van Sri Lanka, dat de economie van zijn land is ingestort en dat er niet genoeg geld is om brandstof in te voeren. “Het nationale oliebedrijf CPC heeft een schuldenberg van 700 miljoen dollar en dus wil niemand ons nog olie leveren”, verklaarde hij aan het parlement.
De straten in het land zijn dan ook al weken kalm. Brandstof was er al moeilijk te verkrijgen wat leidde tot lange wachtrijen aan tankstations.
Noodhulp
In mei kon Sri Lanka voor het eerst in de geschiedenis zijn schulden niet afbetalen. Daarom klopte het aan bij het IMF voor noodhulp. De regering hoopt 7 miljard dollar aan afbetalingen voor dit jaar te kunnen uitstellen.
“Ons doel is om besprekingen te voeren met het IMF en tot een overeenkomst te komen om een aanvullende kredietfaciliteit te verkrijgen”, zo citeerde CNN premier Wickremesinghe. “Dit is onze enige optie. We moeten deze weg inslaan.”
Sri Lanka zou ook gesprekken aan het voeren zijn met de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank en de Verenigde Staten om “tussentijdse kortetermijnleningen veilig te stellen”. Het land heeft volgens Wickremesinghe dringend 5 miljard dollar nodig om de komende zes maanden basisgoederen zoals voedsel, brandstof en kunstmest te betalen.
Landen als India zijn Sri Lanka al te hulp geschoten. Zo heeft Sri Lanka onlangs een lening van 55 miljoen dollar gekregen van de Indiase bank Exim Bank om kunstmest mee te kopen. De verenigde Naties hebben ook al 48 miljoen dollar voor voedsel, landbouw en gezondheidszorg toegezegd.
(fjc)