Squash wordt geen Olympische discipline, breakdance waarschijnlijk wel

Breakdance staat wellicht op de affiche van de Olympische Spelen die over vijf jaar in Parijs worden georganiseerd. Dat hebben de organisatoren van Paris 2024 aangekondigd. De selectie is verrassend, want de discipline is eerder nog nooit voor het programma van de Olympische Spelen overwogen. Breakdance is een van de vier sporttakken die mogelijk het Franse Olympische programma zullen uitbreiden.

De Olympische Spelen van Tokio volgend jaar hebben immers ook al het muurklimmen, skateboarden en surfen op de kalender. De selectie van breakdance is onder meer slecht nieuws voor het squash. Die sport zal mogelijk zijn Olympische ambities voor langere tijd zal moeten opbergen.

Populair

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet voor de Franse voorstellen nog wel zijn definitieve goedkeuring verstrekken. “De organisatoren van Paris 2024 hebben de kandidatuur van breakdance sterk verdedigd,” aldus de Britse krant The Telegraph. “Ze wezen erop dat breakdance is uitgegroeid tot een stedelijke, universele en populaire sport. De activiteit zou in Frankrijk inmiddels meer dan een miljoen beoefenaars tellen.”

Een definitieve beslissing over de opname van de sport in de agenda van Paris 2024 zal in december volgend jaar, na afloop van de Olympische Spelen van Tokio, worden genomen.

De vier extra sporten komen bovenop de achtentwintig disciplines die al op het programma staan. Squash is daarentagen, ondanks zijn enorme populariteit in bepaalde landen, al herhaaldelijk afgewezen.

Keir Worth, chief executive van England Squash, spreekt dan ook over een zware klap voor een grote groep getalenteerde spelers over de hele wereld. “Zij missen de kans om hun talent, harde werk en atletisch vermogen op het belangrijkste sportpodium van de wereld te tonen,” zegt hij. “Een opname op de kalender van de Olympische Spelen zou voor onze sport ongetwijfeld een belangrijke stimulans zijn geweest.”

Verjonging

Het Internationaal Olympisch Comité en de Organising Committees for the Olympic Games (Ocog) hadden eerder al gezegd dat het deelnemersveld in Parijs beperkt zal worden tot 10.500 atleten. “Dat heeft de hoop voor mogelijke nieuwe teamsporten al gevoelig beperkt,” zegt The Telegraph.

“Lokale organisatoren hadden bovendien gewaarschuwd dat een noodzaak voor de constructie van nieuwe permanente infrastructuren zou meetellen bij de selectie van nieuwe disciplines.”

Het Internationaal Olympisch Comité sprak bovendien zijn waardering uit voor de inspanningen van Parijs 2024 om een jonger publiek te bereiken. “Dat streven is in overeenstemming met de Olympische ambities,” aldus de verklaring. “Het evenement moet naar een groter genderevenwicht streven, maar moet zich ook meer op de jeugd en de stedelijke omgeving richten.”

Breakdance stond vorig jaar al op het programma van de Olympische Zomerspelen in Buenos Aires. “Op de Olympische Spelen van de jeugd in Buenos Aires vorig jaar, was ik getuige van de omvang van de impact van breakdance,” becommentarieert Kevin Gopie, scheidsrechter op het tornooi, de selectie van de discipline.

“Breakdance lag toen bij iedereen op de lippen. Geen enkele andere nieuwe sport trok evenveel belangstelling aan. Iedereen wilde het gebeuren meemaken, niet omwille van de nieuwigheid, maar wel wegens de hoge vaardigheidsniveaus. De evenementen hebben een grote spektakelwaarde. De Olympische kandidatuur opent voor onze gemeenschap anderzijds bijzonder vele nieuwe deuren en kansen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20