Bouw van ’s werelds grootste radiotelescoop is begonnen: dit is wat we ermee zullen kunnen observeren

De geheimen van het heelal ontsluieren, betekent niet altijd enorme ruimtetelescopen in een baan om de aarde sturen. Het betekent ook de bouw van een kolossale radiotelescoop op onze eigen blauwe knikker; 50 keer gevoeliger dan het meest geavanceerde bestaande radiotoestel, en medegefinancierd door een verbond van 14 landen.

Waarom is dit belangrijk?

De bouw van de Square Kilometer Array is begonnen. Deze telescoop van groot formaat, waarvan de infrastructuur verspreid zal zijn over verschillende woestijnen in de wereld, zal gevoelig genoeg zijn om een mobiele telefoon te detecteren in de zak van een astronaut die op Mars is afgedwaald. De telescoop zal ons zicht op het heelal enorm vergroten.

Faraonische werkplaatsen in de woestijn

De Square Kilometer Array (SKA), wat is het? Het project werd vernoemd naar het oorspronkelijke doel van de wetenschappers om een radiotelescoop te bouwen met een oppervlakte van één vierkante kilometer. In werkelijkheid zal de SKA half zo groot zijn. Ook is er al een uitbreidingsfase, SKA2, gepland.

  • De structuren van de SKA zullen zich in verschillende delen van de wereld bevinden. De bouwfase van het project begon op 5 december 2022 in Zuid-
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer