Spotify volgt trend techindustrie en schrapt 600 banen om kosten te besparen

Muziekstreamingdienst Spotify schrapt 6 procent van de jobs, wat neerkomt op ongeveer 600 banen. In een uitdagende economische omgeving wordt efficiëntie belangrijker”, zegt topman Daniël Ek.

Waarom is dit belangrijk?

De grote ontslagrondes in de tech-industrie komen er nadat techbedrijven massaal mensen in dienst hebben genomen tijdens de coronapandemie. Maar nu er economische tegenwind is, lopen hun personeelskosten te snel op.

Het nieuws: Topman Daniël Ek kondigt aan dat 6 procent van het personeel moet verdwijnen, zonder er een cijfer op te plakken. Wellicht gaat het om circa 600 banen, want aan het einde van het derde kwartaal vorig jaar had het bedrijf nog zo’n 9.800 mensen in dienst.

De context:

  • Het in Stockholm gevestigde bedrijf staat de laatste jaren onder druk door massale uitgaven voor podcasts, die nog geen winst hebben opgeleverd en op de marges hebben gewogen. Spotify lanceerde vorig jaar ook zijn eigen luisterboekendienst, die de strijd moet aangaan met het audioplatform Audible van Amazon.
  • Spotify zal op 31 januari zijn laatste kwartaalcijfers voor 2022 bekendmaken.
  • Het topmanagement wordt herschikt, zodat Ek zich op het uittekenen van de strategie kan concentreren.

Uitgezoomd: Net als Spotify hebben andere grote techbedrijven – waaronder Alphabet, Amazon, Microsoft en Meta – de afgelopen maanden grote ontslagrondes aangekondigd. Hierbij zijn in totaal duizenden werknemers ontslagen.

De ingrepen in het personeelsbestand zijn het gevolg van de afzwakkende economie en lagere advertentie-inkomsten. Volgens de website Layoffs.fyi zijn in 2023 al meer dan 55.000 tech-werknemers ontslagen.

(evb)

Meer