De Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman had een niet mis te verstaan antwoord op de beschuldigingen dat zijn land aan sportwashing zou doen.
“Als sportwashing mijn bbp verhoogt, zal ik het blijven doen”, kroonprins Saoedi-Arabië haalt mensenrechtenactivisten op de hals

Waarom is dit belangrijk?
Sportwashing komt voor wanneer bepaalde personen of entiteiten hun imago trachten op te poetsen door middel van positieve publiciteit, gelinkt aan sport. In het geval van Saoedi-Arabië worden heel wat bekende atleten contracten aangeboden om de aandacht te verschuiven van mensenrechtenschendingen.“Het kan me niet schelen. Ik heb 1 procent groei in bbp dankzij sport, en ik streef naar nog eens 1,5 procent. Noem het wat je wilt”, zo zei de Saoedische kroonprins in een interview met Fox News.
- Bin Salman gaf aan dat er “slechte wetten” van kracht zijn in het land waar hij niet mee akkoord gaat, maar dat hij niet kan tussenkomen in de rechterlijke macht.
- Activisten wezen er snel op dat bin Salman quasi absolute macht heeft en dus wel de mogelijkheid heeft om wetten aan te passen.
- In Saoedi-Arabië bestaat een contraterrorisme wet. Daaronder kan de doodstraf worden uitgesproken voor mensen die “de koning of kroonprins beschrijven op een manier die religie of gerechtigheid ondermijnt”. De wet werd in 2017 door bin Salman opnieuw uitgevaardigd.
- Mensenrechtenorganisaties gaven meteen reactie. Minky Worden, directeur globale initiatieven bij Human Rights Watch, reageerde op X. “We hebben nu van bovenaf gehoord dat dit het staatsbeleid is.”
Sportwashing
De enorme investeringen in sport, tonen de inspanningen van Saoedi-Arabië om zich populair te maken en de inkomsten van het land te diversifiëren van olie.
- Cristiano Ronaldo kreeg een contract aangeboden van ruim 500 miljoen dollar, als de portretrechten en commerciële deals ook worden meegerekend. Ook Karim Benzema kreeg er een contract aangeboden van meer dan 200 miljoen dollar.
- En zij zijn niet de enige. N’Golo Kante, Kalidou Koulibaly, Moussa Dembele en Riyad Mahrez zijn niet de minste voetballers en kregen er ook contracten aangeboden.
- Bovenstaande spelers zijn allemaal voetballers, maar ook in het boksen, golfen en autoracen maakt Saoedi-Arabië grote investeringen.
- Door de schijnwerpers op dit vertier te richten, hoopt het land de aandacht af te leiden van fundamentele mensenrechtenschendingen. Om er enkele te noemen, in Saoedi-Arabië is de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt. Idem voor vrouwenrechten, homoseksualiteit is er illegaal en journalisten, critici en activisten worden regelmatig gevang gezet en kunnen de doodstraf krijgen.
Qatar
Ook tijdens het wereldkampioenschap voetbal werden de woorden ‘Qatar’ en ‘sportwashing’ regelmatig in dezelfde zin gebruikt.
- Duizenden arbeidsmigranten vonden er de dood door in belabberde omstandigheden te moeten werken.
- Toen Qatargate aan het licht kwam, werd duidelijk hoe ver men ging om het imago op te boenen. Meerdere Europarlementariërs werden voor grote sommen geld en cadeaus omgekocht om zich positief uit te laten tegenover Qatar.