Splitsing van IBM leidt tot sociale spanningen bij personeel in België

Techgigant IBM maakt haast met de aangekondigde afsplitsing van zijn divisie netwerkbeheer, die ondergebracht wordt in het nieuwe bedrijf Kyndryl. Door de bijhorende sanering staan bij IBM België bijna 200 jobs op de tocht, maar het sociaal overleg over het collectief ontslag is afgesprongen.

IBM België is vandaag nog goed voor zowat duizend jobs, maar in november kondigde de techreus aan dat 196 banen, dus ongeveer 1 op de 5, geschrapt worden. Dat kadert in de wereldwijde herschikking van de Amerikaanse IT-multinational. IBM wil zich helemaal op de cloud en op artificiële intelligentie (AI) richten en stoot daarom de afdeling af die IT-netwerken van grote bedrijven beheert. De groep kondigde deze week aan dat het nieuwe bedrijf Kyndryl zal heten en tegen eind dit jaar helemaal zelfstandig zal varen.

Een gemeenschappelijk vakbondsfront zegt donderdag dat de gesprekken over de 200 Belgische ontslagen muurvast zitten. Volgens de bonden worden ze voor voldongen feiten geplaatst en weigert de directie alternatieve scenario’s voor de ontslagen te overwegen. ‘Op dinsdag 13 april heeft de directie tegen alle gewoonten in eenzijdig besloten de eerste fase van de procedure Renault af te sluiten’, zeggen de bonden, die komende maandag een protestactie aan de Brusselse hoofdzetel gaan organiseren.

‘Low cost’

De bonden zeggen ook geen garanties te krijgen over de loon- en werkvoorwaarden voor de 800 IBM-collega’s die hun job houden. Daarvan blijven er 500 bij IBM en verhuizen er 300 naar het nieuwe bedrijf Kyndryl. ‘Voor de werknemers die ondergebracht worden in Kyndryl, weigert de directie harde garanties te geven dat die werknemers daarvan geen nadeel zullen ondervinden’, klinkt het. Het syndicaal front vreest dat Kyndryl de lowcost IT-tak van IBM zal worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20