Speerpunt van wereldwijde roboticamarkt ligt in China

China zal tegen eind dit decennium 30 procent van de wereldwijde investeringen in robotica vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een rapport van consulent International Data Corporation (IDC).

Opgemerkt wordt daarbij dat de jaarlijkse Chinese bestedingen in diverse robotica-toepassingen tegen dat tijdstip tot 59,4 miljard dollar zullen zijn opgelopen. Dat betekent een verdubbeling tegen het niveau vorig jaar, toen een investering van 24,6 miljard dollar werd geregistreerd. China zal op het einde van dit decennium meer dan de helft van de robotica-investeringen op de Aziatische markt – die naar verwachting een niveau van 133 miljard dollar zullen behalen – vertegenwoordigen. “China is de grootste en snelstgroeiende robotmarkt van de wereld,” stippen de onderzoekers aan. “Dat wereldwijde marktleiderschap is echter vooral gebaseerd op belangrijke investeringen in industriële toepassingen.” “Daarnaast wordt ook een versnelde groei opgetekend bij investeringen in commerciële servicerobots, vooral voor de automatische behandeling van materialen in bedrijven, opslagcentra en logistieke platformen.”

Regering

Tegen het einde van dit van dit decennium zullen de investeringen in deze activiteiten een niveau van 29 miljard dollar hebben bereikt. Robots voor andere toepassingen – zoals onderwijs en training – zullen op dat ogenblik een investeringsvolume van 15,8 miljard dollar laten optekenen. De onderzoekers stelden vast dat meer dan 50 procent van de Chinese robotica-investeringen gepland zijn voor de industriële lijnproductie van onder meer auto’s of smartphones en de geautomatiseerde verwerking van bulkgoederen zoals voeding en drank en semiconductoren. Het voorbije jaar werden volgens het rapport in China ongeveer 90.000 nieuwe industriële robot-systemen geïnstalleerd. Het jaar voordien was er sprake van 68.556 installaties. De onderzoekers voegen er aan toe dat de sterke Chinese markt voor robotica nog werd versterkt door een beslissing van de centrale regering twee jaar geleden om de automatisering van de grote nationale industrieën te versnellen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20