De spanningen in en rond Oekraïne breiden zich nu uit tot buiten de aardse grenzen. De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft vrijdag aangekondigd dat Russische wetenschappers aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) bij hun onderzoek niet langer zullen samenwerken met hun Duitse collega’s. Zij zullen hun wetenschappelijke experimenten zelfstandig uitvoeren.
Het Russisch-Oekraïense conflict heeft een nieuw niveau bereikt. Nu de internationale sancties en veroordelingen tegen Moskou toenemen, heeft Rusland besloten te reageren, en dit gaat verder dan onze landsgrenzen. “Het staatsbedrijf zal niet met Duitsland samenwerken aan gezamenlijke experimenten op het Russische segment van het ISS. Roscosmos zal ze onafhankelijk uitvoeren”, tweette de Russische ruimtevaartorganisatie.
Prioriteit voor defensie
Het einde van de samenwerking van Russische wetenschappers aan het ISS zou een belangrijker keerpunt in de Russische strategie kunnen betekenen. “Het Russische ruimtevaartprogramma zal worden aangepast tegen de achtergrond van de sancties, waarbij prioriteit zal worden gegeven aan de creatie van satellieten in het belang van defensie”, aldus Roscosmos. Wordt oorlog geëxporteerd naar de ruimte? Helaas, het is mogelijk.
Deze mogelijkheid baart de autoriteiten van de grote mogendheden in de wereld al jaren zorgen. Daarom bereiden zij zich al lang op hun eigen manier voor op deze mogelijkheid.
Einde van de samenwerking met de Verenigde Staten
De Russische ruimtevaartorganisatie heeft ook laten weten dat ze haar leveringen van raketmotoren aan de Verenigde Staten beëindigt, evenals het onderhoud ervan. In reactie op de internationale sancties waarschuwde Roscosmos-directeur-generaal Dmitry Rogozin dat dit ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor het ISS. Er is met name sprake van om de regelmatige herpositionering van het station in zijn baan stop te zetten, waardoor het op de aarde zou kunnen vallen. Elon Musk reageerde op deze dreiging door te zeggen dat SpaceX het zou kunnen overnemen.
“De Amerikanen zijn pragmatische mensen. Ze willen de samenwerking met Rusland op het Internationaal Ruimtestation handhaven, ondanks de vele sancties”, zei de directeur-generaal van Roscosmos. “Waarom? Omdat het onmogelijk is om het ruimtestation zonder ons te beheren. Wij zijn verantwoordelijk voor de navigatie en de brandstofvoorziening. Ik heb het niet over de onderlinge afhankelijkheid van alle controlesystemen.”
“Wij zullen het optreden van onze Amerikaanse partners op de voet volgen en indien zij zich vijandig blijven opstellen, zullen wij ons opnieuw buigen over de kwestie van het bestaan van het ISS. Ik zou dat scenario niet graag zien, omdat ik verwacht dat de Amerikanen kalmeren”, voegde hij eraan toe.
Eerder deze week zei de NASA dat het zijn missie op het ISS zou voortzetten, ongeacht de spanningen op aarde, terwijl het Europees Ruimteagentschap (ESA) zei dat het de EU-sancties die aan Rusland zijn opgelegd, zou uitvoeren. Het ESA moet het effect van deze sancties op de bestaande ISS-programma’s nog beoordelen. Beide organisaties hebben nog niet gereageerd op de aankondiging van Roscosmos.
(am/ns)